Wielkanocne jajka – świąteczne, ekspresowe kokosanki

Wielkanocne jajka – świąteczne, ekspresowe kokosanki

To pomysł na błyskawiczny deser wielkanocny. Tylko mieszasz składniki, kwadrans w piekarniku i od razu cieszyć się możesz intensywnymi w smaku, lekkimi kokosankami.

Zdjęcie - Wielkanocne jajka – świąteczne, ekspresowe kokosanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wielkanocne jajka – świąteczne, ekspresowe kokosanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do ich przygotowania użyłam silikonowych foremek w kształcie jajeczek, ale możecie formować te „ciasteczka” dłońmi lub przygotować większe porcje przy pomocy np. łyżki- gałkownicy do lodów.

Zdjęcie - Wielkanocne jajka – świąteczne, ekspresowe kokosanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wielkanocne jajka – świąteczne, ekspresowe kokosanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wielkanocne jajka – świąteczne, ekspresowe kokosanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wielkanocne jajka – świąteczne, ekspresowe kokosanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wierzch jajeczek-kokosanek ozdobiłam gorzką czekoladą- jej smak świetnie komponuje się ze słodyczą kokosa!

Zdjęcie - Wielkanocne jajka – świąteczne, ekspresowe kokosanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wielkanocne jajka – świąteczne, ekspresowe kokosanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z proporcji upiekłam 14 małych kokosanek, ilość zależy jednak od tego, jak duże „jajeczka” przygotujecie.

Zdjęcie - Wielkanocne jajka – świąteczne, ekspresowe kokosanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wielkanocne jajka – świąteczne, ekspresowe kokosanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wielkanocne jajka – świąteczne, ekspresowe kokosanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W misce połącz wszystkie składniki kokosanek: wiórki kokosowe, białko, mleko skondensowane i szczyptę soli. Połącz.

Masę przełóż do foremek, lub ułóż bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w formie ciasteczek.

Piecz ok. 15 minut- do ładnego zarumieniania- w temp. 180 oC.

Przed ozdabianiem czekoladą- ostudź.

Kategorie przepisów