Wielkanocne jajka – świąteczne, ekspresowe kokosanki
To pomysł na błyskawiczny deser wielkanocny. Tylko mieszasz składniki, kwadrans w piekarniku i od razu cieszyć się możesz intensywnymi w smaku, lekkimi kokosankami.
Do ich przygotowania użyłam silikonowych foremek w kształcie jajeczek, ale możecie formować te „ciasteczka” dłońmi lub przygotować większe porcje przy pomocy np. łyżki- gałkownicy do lodów.
Wierzch jajeczek-kokosanek ozdobiłam gorzką czekoladą- jej smak świetnie komponuje się ze słodyczą kokosa!
Z proporcji upiekłam 14 małych kokosanek, ilość zależy jednak od tego, jak duże „jajeczka” przygotujecie.
Składniki- wiórki kokosowe - 1 szklanka
- mleko skondensowane - 1/4 szklanki
- białko - 1 szt (małe)
- sól - szczypta
W misce połącz wszystkie składniki kokosanek: wiórki kokosowe, białko, mleko skondensowane i szczyptę soli. Połącz.
Masę przełóż do foremek, lub ułóż bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w formie ciasteczek.
Piecz ok. 15 minut- do ładnego zarumieniania- w temp. 180 oC.
Przed ozdabianiem czekoladą- ostudź.