Biała kiełbasa zapiekana z warzywami
Wielkanoc za pasem, w związku z czym przedstawiam dzisiaj sycący przepis dla całej rodziny. Tradycyjnie świąteczna biała kiełbasa zapiekana z warzywami w gęstym sosie pomidorowym, szybka i pyszna. Biała kiełbasa ma swój specyficzny smak i muszę przyznać, ze smakuje mi nawet bardziej niż klasyczna, a jeszcze duszona z papryką, fasolą i szpinakiem w sosie pomidorowym jest doskonałą propozycją na świąteczny stół. Na koniec zapiekamy ją jeszcze pod skorupką z bułki tartej, która dodaje jej chrupkości i klimatu, i obiad gotowy. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Biała kiełbasa zapiekana z warzywami(4 porcje)
Składniki:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana
- 2 papryki, bez pestek i pokrojone w większa kostkę
- 400 g kiełbasy np. białej
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki płatków chilli
- 2 x 400g puszki krojonych pomidorów
- 1×400 g puszka białej fasoli, odcedzonej
- 250 g listków szpinaku
- 2 łyżki bułki tartej
- cukier, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W dużej i szerokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i smaż przez 5 minut do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek, selera i paprykę, wymieszaj i smaż przez 5 minut.
- Zwiększ ogień do dużego, włóż kiełbasę i obsmaż do zarumienienia. Wsyp przyprawy, dopraw solą i pieprzem i wmieszaj pomidory z puszki. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj delikatnie przez 40 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodaj fasolę wraz ze szpinakiem i podgrzej aż zwiędnie. Dopraw całość cukrem, solą i pieprzem do smaku, przełóż do naczynia do zapiekania i posyp wierzch bułką tartą.
- Rozgrzej grilla w piekarniku, włóż zapiekankę i grilluj przez 2-3 minuty lub do zarumienienia.
Smacznego!
English version
Vegetable and Sausage Casserole(4 servings)
Ingredients:
- 1 tbsp vegetable oil
- 1 onion, finely chopped
- 1 garlic clove, crushed
- 1 celery stick, finely chopped
- 2 peppers, cut into chunks
- 400 g pork sausage
- 1 tsp sweet smoked paprika
- ½ tsp ground cumin
- ½ tsp chilli flakes
- 2 x 400g cans chopped tomatoes
- 400 g can beans, drained
- 250 g baby spinach
- 2 tbsp breadcrumbs
- sugar, salt and pepper to taste
Preparation:
- Put the oil in a large pan over a medium heat and add the onion and cook for 5 mins until starting to soften. Add in the garlic, celery and peppers, stir, and cook for 5 mins more.
- Turn the heat to high, add the sausages and cook for a few minutess until browned all over, then reduce the heat to medium, sprinkle in the spices and season with salt and pepper. Pour over the tomatoes, bring to a simmer, cover and continue simmering gently for 40 mins, stirring from time to time. Add the beans and spinach, and stir to warm through. Season to taste with sugar, salt and pepper, transfer into the baking dish and scatter over the breadcrumbs.
- Heat the grill to high and grill for 2-3 minutes or until golden and crisp.
Enjoy!