W sezonie letnim, kiedy dostępne są świeże owoce, nie zapominajmy o klasycznych potrawach z ich wykorzystaniem. Przecież nigdy indziej nie będą one smakowały tak wyśmienicie. Na dzisiejszy obiad polecam pierogi ze świeżymi jagodami.
Od kiedy sięgam pamięcią moi rodzice chcieli być nowocześni w kuchni i robili nam na obiad pizze To babcia Marysia dała im przepis na najlepszy spód jaki w życiu jadłam Teraz i ja sama robię z niego pizze dla swoich dzieci i często u nas gości.
Podróżujecie? Może byliście w Tajlandii? Ta sałatka przypomni Wam egzotyczne smaki. Spróbujcie kompozycji sałat z granatem, wołowiną oraz orzeźwiającym sosem z limonki, kolendry i chili. Pyszności!
Do ciasta dodałam sporo ziaren, możecie wybrać takie jakie macie pod ręką. U mnie pojawiło się siemię lniane, słonecznik, biały mak i trochę górskich płatków owsianych. Wierzch chleba posypałam ziarnami i odrobiną czarnuszki.
Chleb robi się szybko i bez problemów, a jest bardzo smakowity
Jagody, jagódki i borówki! Sezon w pełni więc jemy. Bardzo zdrowe owoce zawierające antyoksydanty, wspomagające pracę oczu, zapobiegające infekcjom układu moczowego, łagodzące stany zapalne wątroby i dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Nic tylko jeść na różne sposoby. Tym razem placuszki jogurtowe z jagodami.
Napój który na pierwszy rzut oka może budzić zdziwienie, ale jeśli jeszcze nie próbowaliście, to zapewniam Was, że smak tej lemoniady zachwyca. Cudownie orzeźwia i nawadnia w czasie upałów. Koniecznie spróbujcie smaku świeżego ogórka połączonego z sokiem z cytryny z nutką imbiru i mięty.
Do ciast bezglutenowych warto dodać jakiś wilgotny składnik, albo namoczone nasiona babki płesznik, albo jajka, albo rozgniecione banany, ugotowany ryż lub puree ziemniaczane. Tym razem postanowiłam pójść tropem sezonowym i wykorzystać do chleba puree z pieczonej dyni. Nadaje wypiekowi wilgotności, koloru i smaku, chleb jest naprawdę niczego sobie, warto spróbować
Białka ubij ze szczyptą soli tak, aby się spieniły. Na najwyższych obrotach miksera. Stopniowo dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając. Gdy dodasz już cały cukier, a masa będzie sztywna i błyszcząca, zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet...
Jest to jeden z wielu przepisów, który znalazłam w bardzo starym zeszycie z przepisami babci Uli. Zawarte są tam przepisy z wielu lat. Jedno z najpyszniejszych ciast z całego zeszytu.
Przepis ten dostałam od mojej babci ponad 10 lat temu.
Sprawdzony! Ogórasy pyszne, chrupiące. Smak i trwałość utrzymuje się nawet 3 lata.
Dostałam przepis na te ogórki, wtedy gdy samodzielnie zebrałam swój pierwszy zbiór ogórków z własnej działki.
Lody czekoladowe kręcę na czekoladzie, nie kakao - są wtedy bardziej kremowe. Wykorzystałam tradycyjną u nas bazę na lody waniliowe umajoną czekoladą, dorzuciłam brownie, wlałam do foremek i tyle roboty było. Polecam, bo pyszne, a kawałki ciasta cudownie tu pasują.
Ciasto najprostsze z możliwych. Niewiele składników, maksimum smaku. Najlepsze ze śliwkami, chociaż dobrze smakuje również z innymi owocami, najlepiej kwaskowatymi. Jest lekkie i delikatne jak biszkopt, a przygotowuje się je o wiele łatwiej.
Kto by pomyślał, że dynia i mango to takie dobre przyjaciółki? Do tego tworzą świetne trio z papryczką chilli. I właśnie te 3 składniki postanowiłam połączyć w nowym chlebie na zakwasie. Wyszło super, przynajmniej w moim mniemaniu, więc jeśli lubicie szalone eksperymenty to zachęcam do skorzystania z przepisu