Ogórki kiszone babci Stasi

Ogórki kiszone babci Stasi
Zdjęcie - Ogórki kiszone babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ogórki kiszone babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ogórki kiszone babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ogórki kiszone babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ogórki kiszone babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ogórki kiszone babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ogórki kiszone babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ogórki kiszone babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ogórki kiszone babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ogórki kiszone babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ogórki kiszone babci Stasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki ZALEWA (proporcje składników):
  • 2 szklanki wody
  • 20 - 30 g soli
  • koper
  • chrzan
  • główka czosnku
  • opcjonalnie: ziarna gorczycy, liście chrzanu lub porzeczki, ogonki czereśni
Przygotowanie

Wodę zagotuj, dosyp sól, najlepiej kamienna, niejodowaną i mieszaj do rozpuszczenia. W wyparzonych słoikach poukładaj ciasno ogórki. Do każdego powkładaj 2 -3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, łodyżkę kopru z baldachimem, ewentualnie kilka ziaren gorczycy i kawałek liścia chrzanu lub liść porzeczki. Ogórki zalej ciepłą zalewą, zakręć i zostaw na kilka dni w ciepłym miejscu. Po zakończeniu etapu burzliwej fermentacji, dokręć słoiki i zapasteryzuj lub odstaw w chłodne miejsce.

Ogórki możesz oczywiście przygotować w kamionkowym

naczyniu. 


Niezależnie jednak od użytego naczynia pamiętaj aby ogórki dobrze umyć przed kiszeniem, możesz je również trochę pomoczyć w zimnej wodzie.


Historia przepisu z szuflady babci Stasi:

"Przepis ten dostałam od mojej babci ponad 10 lat temu.

Sprawdzony! Ogórasy pyszne, chrupiące. Smak i trwałość utrzymuje się nawet 3 lata.

Dostałam przepis na te ogórki, wtedy gdy samodzielnie zebrałam swój pierwszy zbiór ogórków z własnej działki.

Niesamowita radość z własnych kiszonych ogórków!!!

Polecam!"


Kategorie przepisów