Wyśmienita pizza (ciasto) babci Marysi

Wyśmienita pizza (ciasto) babci Marysi
Zdjęcie - Wyśmienita pizza (ciasto) babci Marysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wyśmienita pizza (ciasto) babci Marysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wyśmienita pizza (ciasto) babci Marysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wyśmienita pizza (ciasto) babci Marysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wyśmienita pizza (ciasto) babci Marysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wyśmienita pizza (ciasto) babci Marysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wyśmienita pizza (ciasto) babci Marysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wyśmienita pizza (ciasto) babci Marysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wyśmienita pizza (ciasto) babci Marysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wyśmienita pizza (ciasto) babci Marysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wyśmienita pizza (ciasto) babci Marysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wyśmienita pizza (ciasto) babci Marysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wyśmienita pizza (ciasto) babci Marysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wyśmienita pizza (ciasto) babci Marysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wyśmienita pizza (ciasto) babci Marysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • CIASTO:
  • 1/4 kostki drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • PODKŁAD:
  • koncentrat pomidorowy
  • oregano, bazylia
  • 4 szklanki mąki
  • Olej Kujawski z ziołami
Przygotowanie

Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj ciepłą wodę, mleko, przyprawy i wymieszaj. Mąkę przesiej do miski, zrób dołek i wlej drożdże. Możesz również dodać 2 łyżki oleju Kujawskiego ziołowego. Zagnieć elastyczne ciasto. Z początku ciasto będzie bardzo klejące, ale w trakcie wyrabiania zacznie odchodzić od miski i od ręki. Miskę przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ciasta na ok. godzinę. Następnie krótko zagnieć ciasto, rozciągnij ciasto palcami na blaszce na cienki placek, posmaruj koncentratem pomidorowym wymieszanym z ziołami, poukładaj ulubione składniki, posyp tartym serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 st. C. Zmniejsz Temp. do 230 st. C i piecz pizzę ok. 10 - 12 minut.

Z ciasta możesz również przygotować smaczną przekąskę - paluchy drożdżowe - na blaszce rozciągnij ciasto, natnij wzdłuż, posmaruj olejem, np. ziołowym, posyp gruboziarnistą solą i piecz ok. 5 - 7 minut w 230 st. C.


Historia Przepisu z Szuflady babci Marysi:

"Od kiedy sięgam pamięcią moi rodzice chcieli być nowocześni w kuchni i robili nam na obiad pizze To babcia Marysia dała im przepis na najlepszy spód jaki w życiu jadłam Teraz i ja sama robię z niego pizze dla swoich dzieci i często u nas gości."



Kategorie przepisów