Chleb z twarogiem i ziarnami

Chleb z twarogiem i ziarnami

Zdjęcie - Chleb z twarogiem i ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Analizując komentarze, reakcje i wiadomości od czytelników, postanowiłam przygotować szybki przepis. Trafi w gusta większości, którzy lubią drożdżowe wypieki. Zauważyłam, że sporą popularnością cieszą się receptury na chleby z twarogiem, a także te, gdzie pojawia się mąka pełnoziarnista. Z samej mąki pełnoziarnistej chleby wychodzą trochę zbyt zbite, dlatego wymieszałam ją z mąką pszenną typ 650. Ciasta nie wyrabiałam, wymieszałam jedynie leniwie składniki do dokładnego połączenia.

Do ciasta dodałam sporo ziaren, możecie wybrać takie jakie macie pod ręką. U mnie pojawiło się siemię lniane, słonecznik, biały mak i trochę górskich płatków owsianych. Wierzch chleba posypałam ziarnami i odrobiną czarnuszki.

Chleb robi się szybko i bez problemów, a jest bardzo smakowity ?

Zdjęcie - Chleb z twarogiem i ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z twarogiem i ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z twarogiem i ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z twarogiem i ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb z twarogiem i ziarnami Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 2 godz. 20 min. Porcje: 1 Składniki

  • 350 g mąki pszennej typ 650
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g ulubionych ziaren (u mnie słonecznik, czarny sezam, biały mak, płatki owsiane, siemię lniane)
  • 100 g dowolnego twarogu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 250 ml letniej wody
  • Zaczyn:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 100 ml letniej wody
  • łyżka mąki pszennej
  • Wierzch:
  • 2 łyżki dowolnych ziaren
  • łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)
Przepis
  1. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy mąkę, wlewamy letnią wodę. Mieszamy i odstawiamy zaczyn na 5 minut, aż drożdże zaczną pracować.
  2. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy pokruszony twaróg, ziarna, sól. Dodajemy aktywny zaczyn drożdżowy i wlewamy letnią wodę. Wyrabiamy ciasto krótko, jedynie do połączenia składników.
  3. Formę keksówkę 10x24 cm wykładamy pergaminem, przekładamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy i dekorujemy pestki. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 h 40 minut.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy 10 minut.
  5. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce. Kroimy jak ostygnie, podajemy ze Smakowitą Pajdą ze swojskim masełkiem.

Kategorie przepisów