Lemoniada ogórkowa
Napój który na pierwszy rzut oka może budzić zdziwienie, ale jeśli jeszcze nie próbowaliście, to zapewniam Was, że smak tej lemoniady zachwyca. Cudownie orzeźwia i nawadnia w czasie upałów. Koniecznie spróbujcie smaku świeżego ogórka połączonego z sokiem z cytryny z nutką imbiru i mięty. Obłędna w smaku, prosta w przygotowaniu. Najlepiej smakuje schłodzona, podana z kostkami lodu.
Składniki:
1 ogórek
sok z 2-3 cytryn
1 cytryna pokrojona w plasterki
3 cm świeży imbir
2-3 łyżki miodu
listki świeżej mięty
kostki lodu
1 litr wody
Przygotowanie: Ogórka, imbir i jedną cytrynę kroimy w plasterki. Z pozostałych cytryn wyciskamy sok i wlewamy razem z wodą do dużego dzbanka, dosładzamy miodem lub syropem z kwiatów czarnego bzu (przepis), dodajemy plasterki cytryny, ogórka, imbiru oraz listki mięty. Lemoniadę podajemy schłodzoną, z kostkami lodu.
Składniki:
1 ogórek
sok z 2-3 cytryn
1 cytryna pokrojona w plasterki
3 cm świeży imbir
2-3 łyżki miodu
listki świeżej mięty
kostki lodu
1 litr wody
Przygotowanie: Ogórka, imbir i jedną cytrynę kroimy w plasterki. Z pozostałych cytryn wyciskamy sok i wlewamy razem z wodą do dużego dzbanka, dosładzamy miodem lub syropem z kwiatów czarnego bzu (przepis), dodajemy plasterki cytryny, ogórka, imbiru oraz listki mięty. Lemoniadę podajemy schłodzoną, z kostkami lodu.