Najprostsze ciasto ze śliwkami
Ciasto najprostsze z możliwych . Niewiele składników, maksimum smaku. Najlepsze ze śliwkami, chociaż dobrze smakuje również z innymi owocami, najlepiej kwaskowatymi. Jest lekkie i delikatne jak biszkopt, a przygotowuje się je o wiele łatwiej.
przepis ze starego zeszytu
szklanka = 250 ml
Składniki :
ciasto :
- 5 dużych jajek
- 1 czubata szklanka cukru
- 1 op. cukru wanilinowego (16 g)
- 2 szklanki mąki tortowej
- 125 g margaryny ( roztopionej i ostudzonej )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
wierzch :
- ok.700 g śliwek
Blachę o wymiarach 30x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Śliwki przekroić na połówki, wyjąć pestki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Do misy miksera wbić jajka, dodać oba cukry. Miksować, aż masa stanie się puszysta. Nadal miksując stopniowo dodawać mąkę z proszkiem. Na końcu wlać roztopioną i ostudzoną margarynę, zmiksować na jednolitą masę.
Wlać do przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć śliwki ( rozcięciem do góry ). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok.40-50 minut (lub do suchego patyczka).
Upieczone i ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.