Najprostsze ciasto ze śliwkami

Najprostsze ciasto ze śliwkami

Ciasto najprostsze z możliwych . Niewiele składników, maksimum smaku. Najlepsze ze śliwkami, chociaż dobrze smakuje również z innymi owocami, najlepiej kwaskowatymi. Jest lekkie i delikatne jak biszkopt, a przygotowuje się je o wiele łatwiej.

przepis ze starego zeszytu

 

Zdjęcie - Najprostsze ciasto ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

szklanka = 250 ml

 

Składniki :

ciasto :

  • 5 dużych jajek
  • 1 czubata szklanka cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 125 g margaryny ( roztopionej i ostudzonej )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

wierzch :

  • ok.700 g śliwek

 

Blachę o wymiarach 30x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Śliwki przekroić na połówki, wyjąć pestki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Do misy miksera wbić jajka, dodać oba cukry. Miksować, aż masa stanie się puszysta. Nadal miksując stopniowo dodawać mąkę z proszkiem. Na końcu wlać roztopioną i ostudzoną margarynę, zmiksować na jednolitą masę.

Wlać do przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć śliwki ( rozcięciem do góry ). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok.40-50 minut (lub do suchego patyczka).

Upieczone i ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

 

Zdjęcie - Najprostsze ciasto ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Najprostsze ciasto ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów