Bezy z kremem
Bezy z kremem
Składniki:
- 6 białek
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
- szczypta soli
- szklanka śmietanki 36%
- 125 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru
- ulubione owoce
Białka ubij ze szczyptą soli tak, aby się spieniły. Na najwyższych obrotach miksera. Stopniowo dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając. Gdy dodasz już cały cukier, a masa będzie sztywna i błyszcząca, zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet.
Z powstałej masy, za pomocą łyżeczki lub szprycy lub rękawa cukierniczego formuj małe bezy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 110 stopni, aż będą chrupiące i nie będą surowe w środku. My piekliśmy około 2 h, wszystko zalezy od wielkości bezików. Ostudź w wyłączonym i zamkniętym piekarniku.
Przygotuj krem. Śmietankę ubij an sztywno, dodaj mascarpone i cukier, wymieszaj na wolnych obrotach.
Kremem posmaruj bezy i posyp owocami. Gotowe ?