Rafaello babci Uli

Rafaello babci Uli
Zdjęcie - Rafaello babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rafaello babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rafaello babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rafaello babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rafaello babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rafaello babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rafaello babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rafaello babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rafaello babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rafaello babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rafaello babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rafaello babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rafaello babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 3 paczki krakersów solonych (po 180 g)
  • 1 l mleka
  • 3 żółtka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 małe opakowania cukru waniliowego
  • 1,5 kostki masła roślinnego lub margaryny PALMA
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 paczki wiórków kokosowych (po 200 g)
Przygotowanie

Połowę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko rozmieszaj z mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Wlewaj do gotującego się mleka i mieszaj energicznie rózgą (trzepaczką balonową) do zgęstnienia, pogotuj chwilę na minimalnym ogniu, stale mieszając - gotowy budyń odstaw do wystudzenia.

Masło utrzyj z żółtkami na puszystą masę, dodawaj porcjami zimny budyń i miksuj nadal. Na koniec wsyp 1,5 paczki wiórków kokosowych i dobrze wymieszaj. Dno blaszki wyłóż krakersami, rozsmaruj warstwę kremu i powtarzaj do wyczerpania składników, możesz ułożyć 3 albo 4 "piętra", ale pamiętaj aby na wierzchu była warstwa kremu - posyp ją pozostałymi wiórkami (możesz je wcześniej lekko podprażyć na gorącej patelni). Ciasto zawiń szczelnie i wstaw do lodówki na kilkanaście godzin, a najlepiej na dobę. Szczelne zawinięcie ciasta, czyli brak urzekającego aromatu ułatwi powstrzymanie się od konsumpcji do czasu odpowiedniego zmięknięcia krakersów.

Jeśli obawiasz się surowych żółtek w kremie, możesz rozmieszać je razem z mlekiem i mąkami i dodać do gotującego się mleka, albo zrezygnować całkowicie z ich dodatku.

Wierzch ciasta możesz udekorować również płatkami albo połówkami migdałów, możesz również dodać nieco olejku migdałowego do kremu.

Oczywiście zamiast mleka krowiego możesz użyć "mleka" roślinnego, np. kokosowego lub migdałowego, najlepiej domowej produkcji.


Historia przepisu z szuflady babci Uli:

"Jest to jeden z wielu przepisów, który znalazłam w bardzo starym zeszycie z przepisami babci Uli. Zawarte są tam przepisy z wielu lat. Jedno z najpyszniejszych ciast z całego zeszytu."

Kategorie przepisów