Placuszki z jagodami
Jagody, jagódki i borówki! Sezon w pełni więc jemy. Bardzo zdrowe owoce zawierające antyoksydanty, wspomagające pracę oczu, zapobiegające infekcjom układu moczowego, łagodzące stany zapalne wątroby i dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Nic tylko jeść na różne sposoby. Tym razem placuszki jogurtowe z jagodami. Zapraszam również po przepis na sernik ze świeżymi jagodami i lemoniadę jagodową.
Placuszki z jagodami składniki na 10-12 sztuk:- 170 g mąki (1 szklanka)
- 250g jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- świeże jagody
- olej
Ucieram trzepaczką jogurt z jajkiem i cukrem.
Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszam do uzyskania jednolitej masy (ciasto będzie bardzo gęste).
Dodaję jagody i delikatnie mieszam.
Smażę na patelni po 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
Podaję ze śmietaną, cukrem i świeżymi jagodami.
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz