Chleb dyniowy z mango i chilli na zakwasie
Czasem nie do końca oczywiste połączenia smakowe okazują się najlepsze.
Kto by pomyślał, że dynia i mango to takie dobre przyjaciółki? Do tego tworzą świetne trio z papryczką chilli. I właśnie te 3 składniki postanowiłam połączyć w nowym chlebie na zakwasie. Wyszło super, przynajmniej w moim mniemaniu, więc jeśli lubicie szalone eksperymenty to zachęcam do skorzystania z przepisu
Chleb dyniowy z mango i chilli na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 30 min. Czas pieczenia: 37 min. Całkowity czas: 5 godz. 7 min. Porcje: 1 Składniki- 600 g mąki pszennej typ 650
- 200 g aktywnego zakwasu żytniego
- 250 g puree z dyni
- pół mango (ok. 100 g pokrojonego w kostkę)
- kilka plasterków chilli
- 200 g letniej wody
- 2 łyżeczki soli
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, puree z dyni, sól, posiekane drobno chilli, pokrojone w kostkę mango. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto hakiem od miksera przez 5 minut, zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 h.
- Wyrośnięte ciasto kładziemy na blacie. Podsypujemy mąką, aby się nie kleiło i formujemy okrągły bochenek, który wkładamy do wiklinowego koszyka. Koszyk warto wcześniej obsypać mąką lub wyłożyć ściereczką. Ciasto przykrywamy i zostawiamy na 2 h w ciepłym miejscu.
- Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu.
- Blachę wykładamy pergaminem. Odwracamy koszyk dnem do góry i przerzucamy na blachę chleb, nacinamy według fantazji i wkładamy do pieca.
- Chleb podpiekamy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, ustawiamy pieczenie góra-dół i pieczemy jeszcze 27 minut.
- Upieczony bochenek studzimy na kuchennej kratce.