Tajska sałatka z wołowiną
Podróżujecie? Może byliście w Tajlandii? Ta sałatka przypomni Wam egzotyczne smaki. Spróbujcie kompozycji sałat z granatem, wołowiną oraz orzeźwiającym sosem z limonki, kolendry i chili. Pyszności!
Tajska sałatka z wołowiną składniki:- ok. 250g rostbefu (ok. 4cm grubości)
- ok. 200g mixu sałat
- ogórek krótki
- kilkanaście pomidorków cherry
- mała czerwona cebula
- garść ziaren granatu
sos:
- ½ papryczki chili pokrojonej w plasterki
- garść siekanej kolendry
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżka oliwy/oleju roślinnego
- sok z ½ limonki
- sól, pieprz
Składniki sosu dokładnie mieszam, odstawiam do lodówki do „przegryzienia”.
Rostbef smażę na patelni grillowej (lub na grillu) po ok. 3-4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odkładam na 10 minut, aż soki się wchłoną. Potem kroję w cienkie plastry.
Sałaty mieszam z sosem, dodaję pokrojone warzywa, ziarna granatu i mięso.
Zapisz
Zapisz