Pyszne, kruche ciasto, z sezonowymi, soczystymi śliwkami węgierkami, z budyniem i szczyptą cynamonu. Do tego duża ilość, chrupiącej kruszonki na wierzchu:)
Dżem jest naprawdę bardzo smaczny i aromatyczny. Jesli ktoś obawia się tego, że będzie smakował, jak puree z dyni, muszę powiedzieć, że nic bardziej mylnego :) Ten dżem ma mocno pomarańczowy smak i piękny, pomarańczowy kolor, który przełamują waniliowe "piegi".
Buszując w internecie napotkałam się na ciekawe ciasto. Mam na myśli TO ciasto. Nie dosyć, że zauroczył mnie jego wspaniały wygląd, to jeszcze nietypowe dla mnie połączenie śliwek i kokosa.
Zobaczyłam w gazecie piękne zdjęcie słoja z pomarańczami i ziarenkami kawy i od razu wiedziałam, że muszę to zrobić. Brakowało mi tylko takiego wielkiego słoja. Słodkie pomarańcze już miałam, pachnącą kawę też. I wtedy z ratunkiem przybyła mi babcia, pożyczając pięciolitrowy słój.
Uwielbiam pachnące, puszyste ciasto drożdżowe , a w połączeniu z jagodami wrost ubóstwiam........a czy jest ktoś, ktoich nie lubi? Bułeczki najczęsciej posypuję tylko cukrem pudrem, czasem kruszonką choć wiem , że z lukrem smakują jeszcze lepiej..
Nasze spiżarki bez ogórków?....To wręcz niemożliwe. Kończy się sezon ogórkowy , ostatnie, pełne słoiki wędrują na półki i musi wystarczyć do przyszłego lata...
Jest to nadzwyczaj proste ciasto, ale ja latem takie proste gotowanie przedkładam nad długie i skomplikowane sesje kulinarne, na które przychodzi mi nastrój wraz z chłodniejszymi wieczorami.
Sezon na śliwki w pełni. Ciasta, desery, przetwory i oczywiście tradycyjnie knedle. Nasze rodzime , klasyczne z gotowanych ziemniaków. Takie zapamiętałam od dziecka, takie polubiłam najbardziej i takie właśnie przygotowuję w moim domu.
Ciasto oczywiście również nie wymaga pieczenia , dlatego nadaje się dla tych z Was , którzy nie lubią długo przesiadywać w kuchni. Chrupiące herbatniki przełożone delikatnym i niesamowicie smacznym kremem budyniowym napewno znajdą wielu wielbicieli! Zobaczcie jakie to proste!