Jabłecznik
Tradycyjny polski jabłecznik na ciescie półkruchym z masą przysmażonych jabłek z aromatycznym cynamonem i anyżem.
Znakomite, przepyszne ciasto, którego nie mogłam sobie odmówić będąc w Polsce, goszczę tutaj od kilku tygodni. Wspaniałe aromatyczne owoce i przepyszne warzywa, którymi jestem tak bardzo zachwycona ich doskonałym smakiem. Nie na próżno Ktos powiedział „dobre, bo polskie”.
Także zapraszam na jabłecznik w polskim wydaniu, pachnący, delikatny, lekko kwasny, można rzec idealny ?
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g zimnego masła
- 2 jaja /wiejskie/
- 1 żółtko
- 150 g cukru pudru
- 5-6 łyżek kwaśnej smietany
- kilka kropel aromatu waniliowego
Składniki na masę jabłkową:
- 2 kg jabłek /antonówki lub szare renety/
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 3 gwiazdki anyżu
- 125 g drobnego cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 120 g rodzynek /opcjonalnie/
Wykonanie:
- Mąkę z solą, proszkiem i cukrem pudrem przesiać, dodać masło i posiekać szerokim nożem lub rozetrzeć w malakserze.
- Dodać jaja i surowe żółtko oraz smietanę.
- Zagniesć ciasto, starannie połączyć wszystkie składniki na jednolitą masę.
- Podzielić na dwie części, zawinąć w folię i schłodzić 30 minut.
- Połowę ciasta rozwałkować, nakłuć widelcem i wyłożyć spód formy, uprzednio formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C, przez 20 minut lub do zarumienienia.
- Odstawić do wystudzenia.
- Jabłka obrać, zetrzeć na tarce lub pokroić na kawałki.
- Przełożyć do rondla, dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon i gwiazdki anyżu, rozgotować na miękką masę.
- Zostawić do ostygnięcia, usunąć gwiazdki anyżu, można dodać rodzynki.
- Na podpieczony, zimny spód wyłożyć masę jabłkową, wyrównać i przykryć pozostałym, rozwałkowanym ciastem.
- Nakłuć w kilku miejscach i wstawić do nagrzanego piekarnika, w temp. 190 st. C /górna grzałka/ na 35 minut lub do zarumienienia.
- Upieczone, zimne ciasto posypać obficie cukrem pudrem.
- Podawać z bitą smietaną lub naturalnym jogurtem.
Smacznego ?
autor: Samantha