Jabłecznik

Jabłecznik

Tradycyjny polski jabłecznik na ciescie półkruchym z masą przysmażonych jabłek z aromatycznym cynamonem i anyżem.

Znakomite, przepyszne ciasto, którego nie mogłam sobie odmówić będąc w Polsce, goszczę tutaj od kilku tygodni. Wspaniałe aromatyczne owoce i przepyszne warzywa, którymi  jestem tak bardzo zachwycona ich doskonałym smakiem. Nie na próżno Ktos powiedział „dobre, bo polskie”.

Także zapraszam na jabłecznik w polskim wydaniu, pachnący, delikatny, lekko kwasny, można rzec idealny ?

Zdjęcie - Jabłecznik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g zimnego masła
  • 2 jaja /wiejskie/
  • 1 żółtko
  • 150 g cukru pudru
  • 5-6 łyżek kwaśnej smietany
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Składniki na masę jabłkową:

  • 2 kg jabłek /antonówki lub szare renety/
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 125 g drobnego cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 120 g rodzynek /opcjonalnie/

Zdjęcie - Jabłecznik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jabłecznik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Mąkę z solą, proszkiem i cukrem pudrem przesiać, dodać masło i posiekać szerokim nożem lub rozetrzeć w malakserze.
  2. Dodać jaja i surowe żółtko oraz smietanę.
  3. Zagniesć ciasto, starannie połączyć wszystkie składniki na jednolitą masę.
  4. Podzielić na dwie części, zawinąć w folię i schłodzić 30 minut.
  5. Połowę ciasta rozwałkować, nakłuć widelcem i wyłożyć spód formy, uprzednio formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C, przez 20 minut lub do zarumienienia.
  7. Odstawić do wystudzenia.
  8. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce lub pokroić na kawałki.
  9. Przełożyć do rondla, dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon i gwiazdki anyżu, rozgotować na miękką masę.
  10. Zostawić do ostygnięcia, usunąć gwiazdki anyżu, można dodać rodzynki.
  11. Na podpieczony, zimny spód wyłożyć masę jabłkową, wyrównać i przykryć pozostałym, rozwałkowanym ciastem.
  12. Nakłuć w kilku miejscach i wstawić do nagrzanego piekarnika, w temp. 190 st. C /górna grzałka/ na 35 minut lub do zarumienienia.
  13. Upieczone, zimne ciasto posypać obficie cukrem pudrem.
  14. Podawać z bitą smietaną lub naturalnym jogurtem.

Smacznego ?

autor: Samantha

Zdjęcie - Jabłecznik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów