Buchty z zielonym dżemem
Oczywiście zielony dżem można zastąpić każdym innym. Ja użyłam, tego, który od tygodnia mnie zachwyca ale możecie użyć Waszego ulubionego. Wielbicielom ciasta drożdżowego polecam te buchty szczególnie. Są mięciutkie i puszyste. Ciasto idealnie się wyrabia i dość szybko wyrasta.
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 500 g mąki
- 270 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 70 g masła
- 4 płaskie łyżki cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- dżem do nadziewania
- cukier puder do posypania
- rozpuszczone masło do posmarowania
Z drożdży zrobić rozczyn. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i sól. Dodać rozczyn a następnie roztrzepane jajka, mleko i masło. Wyrobić ciasto i odstawić do podwojenia objętości. Gdy ciasto już wyrośnie, ponownie krótko je wyrobić i dzielić na równe części. Na środku każdej porcji ciasta układać łyżkę dżemu i formować kulki. Układać je na tortownicy o średnicy 25 cm tak, aby się nawzajem dotykały. Przykryć ścierką i ponownie odstawić, tym razem na 20 min. Posmarować je rozpuszczonym masłem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 20-30 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)