Nektarynka pod kruszonką
Cały poranek zastanawiałam się jak wykorzystać zakupione poprzedniego dnia nektarynki. Moje myśli krążyły wokół ciast, tart, rogalików, aż wreszcie stanęło na najprostszym ciepłym deserze jaki znam. I choć wcześniej nie wyobrażałam sobie innego crumble niż z truskawkami, nektarynki mnie nie zawiodły.
Składniki (2 małe porcje): nektarynka, 3 łyżki mąki pszennej, łyżka cukru, łyżka masła
Nektarynkę myjemy i pozbawiamy pestki. Kroimy ją w kosteczkę, by z mniejszych naczynek lepiej się jadło i umieszczamy w żaroodpornych kokilkach. Następnie w miseczce ucieramy palcami cukier z mąką i masłem. Kruszonką zasypujemy owoce i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 st C. Pieczemy ok.25 minut.
Crumble jemy na ciepło, jednak należy zachować ostrożność, by nie poparzyć się nagrzanym naczynkiem.