Nektarynka pod kruszonką

Nektarynka pod kruszonką

Cały poranek zastanawiałam się jak wykorzystać zakupione poprzedniego dnia nektarynki. Moje myśli krążyły wokół ciast, tart, rogalików, aż wreszcie stanęło na najprostszym ciepłym deserze jaki znam. I choć wcześniej nie wyobrażałam sobie innego crumble niż z truskawkami, nektarynki mnie nie zawiodły.
Zdjęcie - Nektarynka pod kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (2 małe porcje): nektarynka, 3 łyżki mąki pszennej, łyżka cukru, łyżka masła

Zdjęcie - Nektarynka pod kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Nektarynka pod kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nektarynkę myjemy i pozbawiamy pestki. Kroimy ją w kosteczkę, by z mniejszych naczynek lepiej się jadło i umieszczamy w żaroodpornych kokilkach. Następnie w miseczce ucieramy palcami cukier z mąką i masłem. Kruszonką zasypujemy owoce i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 st C. Pieczemy ok.25 minut.
Crumble jemy na ciepło, jednak należy zachować ostrożność, by nie poparzyć się nagrzanym naczynkiem.

Zdjęcie - Nektarynka pod kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów