Kompot z zielonej renklody z wanilią

Kompot z zielonej renklody z wanilią

Z racji tego, że stałam się posiadaczką dużej, naprawdę dużej ilości tej wspaniałej śliwki, pierwsze co musiałam z niej zrobić to kompot. Piłam go gdy byłam dzieckiem i bardzo mi smakował. Dzisiaj dysponując różnymi przyprawami wprowadziłam swoje  innowacje ale to i tak jest ten smak. Kompot jest słodziutki od naturalnej słodyczy śliwki, dosłodziłam go tylko nieznacznie. Znakomicie smakuje schłodzony w lodówce.

Zdjęcie - Kompot z zielonej renklody z wanilią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis własny

Składniki:

  • 4 l wody
  • 10 śliwek renkloda ulena (zielona)
  • pół laski wanilii (można pominąć)
  • 3-4 łyżki cukru (według uznania)

Umyte i wypestkowane śliwki ułożyć w garnku, zalać wodą. Wsypać cukier, dodać laskę wanilii  i zagotować.  Wyłączyć gaz, zostawić kompot pod przykryciem do wystygnięcia. Przelać do dzbanka i wstawić do lodówki.

Smacznego:)

Kategorie przepisów