Pulpeciki z włoszczyzną i kapustą z sosem pomidorowym
Smaczny obiadek dla całej rodziny mielone z kapustą i włoszczyzną z sosem pomidorowym
Pulpeciki z włoszczyzną i kapustą z sosem pomidorowym
składniki
1/2 kg karkówki
1/4 głowy kapusty
1 szklanka włoszczyzny mrożonej
bułka tarta
2 szt cebuli
2 łyżki masła
Sól morska
bulion drobiowy
1 szt pomidory w kartonie Podravka
1/2 szklanki śmietana 30 %
zioła prowansalskie
Karkówkę lub inne mięso mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Kapustę biała siekamy drobno. Włoszczyzną i kapustę blanszujemy. Odcedzamy i dodajemy do mięsa mielonego. Cebulkę 1 szt siekamy i podsmażamy na 1 łyżce masła. Dodajemy do mięsa z warzywami. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą i wrabiamy masę mięsną. Formujemy pulpety. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i zalewamy do połowy bulionem drobiowym lub warzywnym. Do garnka wlewamy pomidory z kartonu, cebulę siekamy i podsmażamy na maśle dodajemy do pomidorów zagotowujemy. Miksujemy aby zmiksować cebulkę. Doprawiamy bulionem solą i pieprzem. Dodajemy zioła prowansalskie. Gotujemy i zaprawiamy śmietaną 30 procent. Pulpety wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach ok 30 min. Podajemy z sosem pomidorowym.