Nalewka pomarańczowo-kawowa

Nalewka pomarańczowo-kawowa

Zdjęcie - Nalewka pomarańczowo-kawowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ja już tak mam, że jem oczami. A w tym wypadku – piję. Zobaczyłam w gazecie piękne zdjęcie słoja z pomarańczami i ziarenkami kawy i od razu wiedziałam, że muszę to zrobić. Brakowało mi tylko takiego wielkiego słoja. Słodkie pomarańcze już miałam, pachnącą kawę też. I wtedy z ratunkiem przybyła mi babcia, pożyczając pięciolitrowy słój. Zawarłyśmy więc umowę, że razem ze słojem zwrócę babci małą buteleczkę nalewki. To moja pierwsza w życiu nalewka, ale ja wyzwań się nie boję. Mimo fartuszka, podczas upychania pomarańczy w słoju, cała byłam w soku pomarańczowym. Kuchnia też. Ale warto było. Co prawda wszyscy mówią, że wyszła dość słaba jak na nalewkę, ale bardzo smaczna. U mnie robi się już druga porcja tego słodkiego trunku.

Zdjęcie - Nalewka pomarańczowo-kawowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 1l: · 1l spirytusu · 1l wody · 1 kg cukru · 12 pomarańczy · 3 garście ziaren kawy


Pomarańcze dokładnie wyszorować pod gorącą wodą. Wbijając czubek ostrego noża w skórkę pomarańczy robimy w każdej kilkanaście nacięć, w które wkładamy ziarna kawy. Cukier rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Do zimnego syropu cukrowego dolewamy spirytus. Pomarańcze układamy w dużym słoju i zalewamy płynem. Na koniec można dorzucić jeszcze trochę ziaren kawy, jeżeli lubimy jej smak. Słój dokładnie zamykamy i odstawiamy na 30 dni. Po tym czasie nalewka jest najlepsza. Kiedy nalewka jest gotowa przecedzamy płyn przez sitko i wlewamy do butelki.
Smacznego!

Zdjęcie - Nalewka pomarańczowo-kawowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Nalewka pomarańczowo-kawowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Nalewka pomarańczowo-kawowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Nalewka pomarańczowo-kawowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis: Kukbuk

Kategorie przepisów