Śliwki i kokos to świetne połączenie, czyli ciasto ze śliwkami i kokosową "śmietanką"
Buszując w internecie napotkałam się na ciekawe ciasto. Mam na myśli TO ciasto. Nie dosyć, że zauroczył mnie jego wspaniały wygląd, to jeszcze nietypowe dla mnie połączenie śliwek i kokosa. Mimo tego, że moje ciasto nie wyszło tak wspaniale jak Cukrowej Wróżce, to w smaku było wręcz wyśmienite. Na pewno powtórzę jeszcze tę propozycję, także z innymi owocami :)
CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KOKOSOWĄ "ŚMIETANKĄ" (stąd)
Składniki:
Spód:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 120g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
Masa:
- 1 szklanka śmietanki 36%
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 białka
- 500g śliwek (wypestkowanych i pokrojonych na ćwiartki)
Przesiewamy mąkę, mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Mieszamy z wiórkami kokosowymi, wrzucamy żółtka i jajko oraz drobno pokrojone zimne masło. Wyrabiamy jednolite ciasto, które może być nieco miękkie i klejące.
Wykładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut do momentu aż stanie się złote.
W czasie jak ciasto się piecze dodajemy do garnka śmietankę, wiórki kokosowe i cukier (odejmując uprzednio od niego 2 łyżki). Ustawiamy na gazie i podgrzewamy do zagotowania bardzo często mieszając. Gdy się zagotuje, zdejmujemy z gazu i odstawiamy do ostudzenia.
W tym czasie ubijamy pianę z białek z odłożonymi dwoma łyżkami cukru. Pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę mieszamy z masą kokosową.
Na upieczony spód wykładamy śliwki, wylewamy masę kokosową i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.
Podajemy zimne:)
CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KOKOSOWĄ "ŚMIETANKĄ" (stąd)
Składniki:
Spód:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 120g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
Masa:
- 1 szklanka śmietanki 36%
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 białka
- 500g śliwek (wypestkowanych i pokrojonych na ćwiartki)
Przesiewamy mąkę, mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Mieszamy z wiórkami kokosowymi, wrzucamy żółtka i jajko oraz drobno pokrojone zimne masło. Wyrabiamy jednolite ciasto, które może być nieco miękkie i klejące.
Wykładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut do momentu aż stanie się złote.
W czasie jak ciasto się piecze dodajemy do garnka śmietankę, wiórki kokosowe i cukier (odejmując uprzednio od niego 2 łyżki). Ustawiamy na gazie i podgrzewamy do zagotowania bardzo często mieszając. Gdy się zagotuje, zdejmujemy z gazu i odstawiamy do ostudzenia.
W tym czasie ubijamy pianę z białek z odłożonymi dwoma łyżkami cukru. Pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę mieszamy z masą kokosową.
Na upieczony spód wykładamy śliwki, wylewamy masę kokosową i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.
Podajemy zimne:)