Ogórki kiszone na zimę
Czy wiecie, że są ludzie, którzy nie mają pojęcia o tym, jak smakują kiszone ogórki i kapusta?
Tak, tak są i to całkiem blisko nas. Włosi nie znają tych przetworów , nie tęsknią za nimi i całkiem dobrze radzą sobie w kuchni bez nich.
Ale nie MY ! Nasze spiżarki bez ogórków?....To wręcz niemożliwe. Kończy się sezon ogórkowy , ostatnie, pełne słoiki wędrują na półki i musi wystarczyć do przyszłego lata.........
Składniki: /ok.10 słoików litrowych w zależności od wielkości ogórków/
- 5 kg ogórków/ świeżych, jędrnych ,zdrowych i niezbyt dużych/
- 5 l wody
- 5 łyżek soli do przetworów
- 10 krótkich łodyżek z nasionami suchego kopru
- 4 korzenie chrzanu
- kilka główek czosnku
- 10 liści wiśni
- 10 liści czarnej porzeczki
Wykonanie:
Ogórki dokładnie umyć, usunąć szypułki i namoczyć /najlepiej na noc/ w zimnej wodzie.
Litrowe słoiki i wieczka umyć i wyparzyć .
Do każdego słoika wrzucić 3-4 ząbki czosnku , łodyżkę suchego kopru wraz z kwiatostanem oraz po liściu wiśni i czarnej porzeczki.
Włożyć pionowo ogórki dobierając je odpowiednio w/g wielkości. Ogórki powinny być ułożone dosyć ciasno. W wolne miejsca pomiędzy ogórkami włożyć cienkie słupki chrzanu /po 3-4 sztuki : gruby kawałek przekroić wzdłuż na kilka wąskich części/.
Wodę zagotować z solą.
Gorącą wodą zalać ogórki pozostawiajac kilka centymetrów wolnej przestrzeni /ogórki powinny być przykryte/.
Wytrzeć do sucha krawędzie słoików , nałożyć zakrętki i mocno zakręcić.
Po kilku dniach ogórki są ukiszone i należy je przenieść do ciemnego , chłodnego pomieszczenia ,czyli najlepiej do piwnicy.
Ogórki można zakisić w większych 3-litrowych słoikach.
A do tego słoja eksperymentalnie dodałam świeżą papryczkę chilli.......
Chyba coś zaczyna się już dziać w środku ,bo czujne ucho mojego pupilka reaguje natychmiast.........,a może to zwykła ciekawość?