Ciasto budyniowe bez pieczenia
- SKŁADNIKI:
- KREM :
- * mleko - 500 ml
- * żółtko - 2 szt
- * mąka pszenna - 3 łyżki ( nie czubate )
- * mąka ziemniaczana - 3 łyżki ( nie czubate )
- * masło - 100 g
- * cukier - 5 łyżek
- DODATKOWO :
- * herbatniki - ok. 50 szt
- * banan - 4 szt
- * galaretka brzoskwiniowa - 1 op
Jednym CIASTEM BUDYNIOWYM Z BANANAMI już Was częstowałam ( i podobno bardzo smakowało ) , dlatego dziś mam dla Was kolejna porcję przyrządzoną w troszkę inny sposób.
Ciasto oczywiście również nie wymaga pieczenia , dlatego nadaje się dla tych z Was , którzy nie lubią długo przesiadywać w kuchni.
Chrupiące herbatniki przełożone delikatnym i niesamowicie smacznym kremem budyniowym napewno znajdą wielu wielbicieli!
Zobaczcie jakie to proste!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
KREM :
Z 500 ml mleka odlewamy 1 szklankę ,a resztę zagotowujemy z cukrem.
Do odlanego dodajemy mąkę i żółtka , a wszystko to dokładnie razem mieszamy.
Dokładnie wymieszane wlewamy powoli do gotującego się mleka cały czas energicznie mieszając.
Powstały budyń odkładamy do całkowitego ostygnięcia.
Ucieramy masło i nie przerywając dodajemy do niego po 1 łyżce zimnego budyniu.
Galaretkę przyrządzamy wg. przepisu na opakowaniu / zostawiamy do tężenia.
CAŁOŚĆ :
Na blasze ( moja miała 20×26 ) ( najlepiej z wyciąganym dnem / lub wyłożonej papierem do pieczenia ) układamy warstwę herbatników.
Na herbatniki wykładamy 1/3 kremu a następnie pokrojonego w plasterki banana.
Przykrywamy drugą warstwą herbatników, kolejną warstwą kremu i bananem.
Na ostatnią warstwę herbatników wykładamy pozostały krem i resztę bananów.
Zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godziny.
Gotowe!