Ciasto budyniowe bez pieczenia

Ciasto budyniowe bez pieczenia
  • SKŁADNIKI:
  • KREM :
  • * mleko - 500 ml
  • * żółtko - 2 szt
  • * mąka pszenna - 3 łyżki ( nie czubate )
  • * mąka ziemniaczana - 3 łyżki ( nie czubate )
  • * masło - 100 g
  • * cukier - 5 łyżek
  • DODATKOWO :
  • * herbatniki - ok. 50 szt
  • * banan - 4 szt
  • * galaretka brzoskwiniowa - 1 op

 

Jednym CIASTEM BUDYNIOWYM Z BANANAMI już Was częstowałam ( i podobno bardzo smakowało ) , dlatego dziś mam dla Was kolejna porcję przyrządzoną w troszkę inny sposób.

Ciasto oczywiście również nie wymaga pieczenia , dlatego nadaje się dla tych z Was , którzy nie lubią długo przesiadywać w kuchni.

Chrupiące herbatniki przełożone delikatnym i niesamowicie smacznym kremem budyniowym napewno znajdą wielu wielbicieli!

Zobaczcie jakie to proste!

Zdjęcie - Ciasto budyniowe bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

KREM :

Z 500 ml mleka odlewamy 1 szklankę ,a resztę zagotowujemy z cukrem.

Do odlanego dodajemy mąkę i żółtka , a wszystko to dokładnie razem mieszamy.

Dokładnie wymieszane wlewamy powoli do gotującego się mleka cały czas energicznie mieszając.

Powstały budyń odkładamy do całkowitego ostygnięcia.

Ucieramy masło i nie przerywając dodajemy do niego po 1 łyżce zimnego budyniu.

Galaretkę przyrządzamy wg. przepisu na opakowaniu / zostawiamy do tężenia.

CAŁOŚĆ :

Na blasze ( moja miała 20×26 ) ( najlepiej z wyciąganym dnem / lub wyłożonej papierem do pieczenia ) układamy warstwę herbatników.

Na herbatniki wykładamy 1/3 kremu a następnie pokrojonego w plasterki banana.

Przykrywamy drugą warstwą herbatników, kolejną warstwą kremu i bananem.

Na ostatnią warstwę herbatników wykładamy pozostały krem i resztę bananów.

Zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godziny.

Gotowe!

 

Kategorie przepisów