Jajka ubiłam z cukrem. Wymieszałam w sporej misce oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Dodałam stopniowo do masy jajecznej. Wymieszałam...
Pachnąca pomarańczą, intensywnie żółta , mięciutka i delikatna . Taka jest właśnie babka, której przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. Babkę można przygotować ucierając lub ubijając mikserem w tradycyjny sposób wszystkie składniki.
Jedyną wadą tej babki jest jej wielkość, bo to bardzo mała porcja, zupełnie niepodzielna przy większej ilości gości przy świątecznym stole, więc najlepiej przygotować od razu z porcji podwójnej…;)
Mocno czekoladowa, wilgotna babka w smaku przypominająca trochę brownies (...). Jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu i powiem takiej pysznej babki to ja jeszcze nie jadłam i powtórzę ją na pewno jeszcze nie jeden raz
Pieczeń tą zawsze na święta przyrządza moja mama. Uwielbiam ją. Zwłaszcza na zimno, z ćwikłą z chrzanem lub po prostu na kanapce. W tym roku upiekłam ją po raz pierwszy sama. Wyszła bardzo smaczna, choć wiadomo, że z pieczenią mamy nie może się ona nawet równać :) Ech, te przysmaki dzieciństwa.. :)
Babka na majonezie. Idealna na Wielkanoc Wspaniale wilgotna, ale bez śladu zakalca. Mięciutka i bardzo delikatna. Majonezu nie czuć nic a nic. Pytając nieświadomego składników Tatę, czy czuje majonez, z początku nie wiedział o co mi chodzi i nie krył zdziwienia, gdy dowiedział się, że jest w babce :)
Tę babkę piekłam już jakiś czas temu i w zasadzie nie wiem, czemu zostawiam ją na koniec moich przedwielkanocnych propozycji ;) Bardzo lubię ciasta z makiem, nawet tym nie mielonym, kiedy tak fajnie chrupie w zębach...
Świąteczne śniadanie nie mogłoby się odbyć, bez pysznego, wielkanocnego żurku, z dodatkiem białej kiełbaski i chrzanu. Tego dnia zajmuje on honorowe miejsce w naszym menu i smakuje wyborniej niż zazwyczaj:)
Dzisiejsza tarta czekoladowa, przygotowana wspólnie z mężem, o wspaniałym aromacie pomarańczy jest bogata w czekoladowy smak. Wypełniona delikatnym ale intensywnym w smaku musem na jednym z lepszych spodów jakie miała okazję jeść. Pokryta karmelizowanymi segmentami miąższu pomarańczy (...) smakuje wybornie. Polecam baaaaaaaardzo!
Sałatka, bez której nie wyobrażam sobie świątecznych uroczystości. Niezwykle prosta, przygotowana prawie zawsze z tych samych składników, a za każdym razem smakuje ciut inaczej i jak dotąd nikomu w moim domu się nie znudziła.
Nareszcie, pomiędzy sernikiem kajmakowym a pajem wołowym znalazłam czas na napisanie przepisu na żurek. Pomijając wstęp i inne bla bla bla, zapraszam na pyszny wielkanocny żurek:)
Żurek to zupa, której nie może zabraknąć na świątecznym wielkanocnym stole. (...) Do żurku dodaję obowiązkowo wędzonkę (może to być wędzony boczek), a także białą kiełbaskę.
Zostały Wam białka po wielkanocnych wypiekach i nie wiecie co z nimi zrobić ? Możecie na przykład upiec taką oto trójkolorową babeczkę. Łatwa, szybka i smaczna - tak w skrócie można ją opisać. Jest lekko gąbczasta i wilgotna, z cynamonową nutą.