Wilgotna babka czekoladowa
Mocno czekoladowa, wilgotna babka w smaku przypominająca trochę brownies jest puszysta. Jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu i powiem takiej pysznej babki to ja jeszcze nie jadłam i powtórzę ją na pewno jeszcze nie jeden raz, choć z początku trochę się jej obawiałam ze względu na konsystencję ciasta przed upieczeniem ale było warto ją zrobić. Polecam
oryginał- 225 g mąki pszennej
- 350 g cukru
- 85 g ciemnego kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 125 ml leju roślinnego
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 250 g wrzącej wody
ponadto
- 90 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao u mnie 70%
- 180 ml śmietany 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 3 żółtka
Piekarnik rozgrzać do 180 C i włożyć formę do pieczenia aby się nagrzała.
Do miski włożyć wszystkie składniki oprócz wrzącej wody i zmiksować mikserem na niskich obrotach - tylko do połączenia składników. Gdy składniki się połączą wolnym strumieniem wlewać wrzącą wodę i mieszać drewnianą łyżką. (ciasto będzie dość rzadkie ale nie dosypywać mąki) Przelać do gorącej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35-40 minut , po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło, nie powinno być śladu surowego ciasta, i powinno być sprężyste.
Ciasto wystudzić w formie , następnie delikatnie oddzielić od ścianek nożem i rzucić z wysokości 20 -30 cm w formie i wyjąć na talerz.
polewa
Połamaną czekoladę przełożyć do garnuszka dodać śmietanę i połączyć - na wolnym ogniu, mieszając kulką do ucierania , stopniowo dosypując cukier i kakao na końcu dodać żółtka - gotować aż polewa będzie błyszcząca i lekko zgęstnieje. Polać ciasto i zostawić do wystudzenia.
Smacznego