Babka wielkanocna
Będąc u Rodzinki miałam dostęp do przepisów mojej Mamy, Siostry i Bratowej… a trochę tego było więc korzystałam ile się dało…:) Przepis zatytułowany Olejowa babka wielkanocna znalazłam w zeszytach mojej Siostry dzięki rekomendacji Bratowej, która niejednokrotnie już go wypróbowywała. Jak zapytałam Siostrę skąd ma ten przepis, okazało się, że kilka lat temu dostała go od koleżanki, a ta prawdopodobnie miała go z jakiejś gazety… W każdym bądź razie cięzko było ustalić jego pochodzenie… Przepis na tą babkę wielkanocną już na stałe zagościł w naszej Rodzinie, nie tylko na Święta…
Życzymy Wszystkim Czytelnikom UgotujmyTo.pl i Wszystkim Zaprzyjaźnionym Blogerom Zdrowych i Spokojnych Świąt Wielkanocnych mając nadzieję, że ta olejowa babka wielkanocna w wersji wiosennej przynajmniej na chwilę zbliży nas do wiosny…
Pozdrawiamy,
Dorota i Marek
Babka wielkanocna – składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 5 jaj (żółtka i białka oddzielnie)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka oleju
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1. Ubić białka z cukrem na pianę. Dodawać po jednym żółtku.
2. Przesiać obie mąki i proszek. Dodawać po trochu do masy cały czas miksując.
3. Lekko podgrzać olej (temperatura nie powinna być wyższa niż temperatura ciała, 36/37 stopni) i wlewać cienkim strumieniem do masy cały czas miksując.
4. Cześć masy przelać do formy z kominem, dobrze wysmarowanej rozpuszczonym masłem i wysypanej bułką tartą. Do reszty masy dodać ok. 2 łyżek przesianego kakao i dobrze wymieszać. Przelać do foremki i pomieszać delikatnie cienką końcówką np. drewnianej łyżki.
5. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 sprawdzając przed wyjęciem patyczkiem czy jest suche. Po wyjęciu trzymać w formie około 15 minut a następnie wyjąć z formy i zostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia. Udekorować lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Smacznego