Babka jogurtowa z szafranem i rodzynkami
Pachnąca pomarańczą, intensywnie żółta , mięciutka i delikatna . Taka jest właśnie babka, której przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. Babkę można przygotować ucierając lub ubijając mikserem w tradycyjny sposób wszystkie składniki. Można ją również upiec w inny sposób, który najczęściej stosuje się przygotowując tradycyjne muffinki. Babki traktuję jako symbol i cudowna ozdobę świątecznego stołu i właśnie dlatego lubię mieć kilka ich rodzajów. Wybieram więc proste i szybkie w przygotowaniu wypieki. Może kiedyś pokuszę się na te bardziej wyrafinowane np. tiulowe i muślinowe Z podanych składników upiekłam 2 mniejsze babeczki w foremce silikonowej.
Składniki:/ foremka o średnicy ok.20 cm , u mnie 2 mniejsze/
- 3 jajka
- 150 g cukru pudru
- 250 g mąki pszennej
- 130 ml oleju roślinnego
- 130 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g rodzynek
- szczypta szafranu w proszku
- skórka starta z pomarańczy
- 20 ml likieru pomarańczowego
- szczypta soli
na polewę:
1 szklanka cukru pudru/ok. 200 ml/
1,5 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
oraz rodzynki i skórka kandyzowana do dekoracji
Wykonanie:
/składniki o jednakowej temperaturze/
-Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st. C -Foremkę nasmarować dokładnie tłuszczem i wysypać mąką lub bułką tartą. -Jajka wymieszać dokładnie z jogurtem i olejem.
-Mąkę połączyć z cukrem, dodać sól, proszek do pieczenia i szafran.
-Masę jajeczna połączyć z sypkimi składnikami, dodać likier, skórkę pomarańczową i rodzynki obtoczone w niewielkiej ilości mąki.
-Ciasto przelać do przygotowanej foremki. -Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok.30-40min. /mniejsze krócej/
-Upieczona babkę pozostawić do przestudzenia i wyjąć z foremki.
-Zimne ciasto ozdobić polewą jogurtową.
Polewa /lukier/ jogurtowa:
-Cukier puder wsypać do szklanej miseczki i ucierając dodawać stopniowo jogurt , aż do otrzymania gładkiej konsystencji lukru.