Babka jogurtowa z szafranem i rodzynkami

Zdjęcie - Babka jogurtowa z szafranem i rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pachnąca pomarańczą, intensywnie żółta , mięciutka i delikatna . Taka jest właśnie babka, której przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. Babkę można przygotować ucierając lub ubijając mikserem w tradycyjny sposób wszystkie składniki. Można ją również upiec w inny sposób, który najczęściej stosuje się przygotowując tradycyjne muffinki. Babki traktuję jako symbol i cudowna ozdobę świątecznego stołu i właśnie dlatego lubię mieć kilka ich rodzajów. Wybieram więc proste i szybkie w przygotowaniu wypieki. Może kiedyś pokuszę się na te bardziej wyrafinowane np. tiulowe i muślinowe Z podanych składników upiekłam 2 mniejsze babeczki w foremce silikonowej. Zdjęcie - Babka jogurtowa z szafranem i rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:/ foremka o średnicy ok.20 cm , u mnie 2 mniejsze/ Zdjęcie - Babka jogurtowa z szafranem i rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babka jogurtowa z szafranem i rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 3 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g mąki pszennej
  • 130 ml oleju roślinnego
  • 130 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g rodzynek
  • szczypta szafranu w proszku
  • skórka starta z pomarańczy
  • 20 ml likieru pomarańczowego
  • szczypta soli

na polewę:
1 szklanka cukru pudru/ok. 200 ml/
1,5 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
oraz rodzynki i skórka kandyzowana do dekoracji

Wykonanie:
/składniki o jednakowej temperaturze/
-Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st. C -Foremkę nasmarować dokładnie tłuszczem i wysypać mąką lub bułką tartą. -Jajka wymieszać dokładnie z jogurtem i olejem.
-Mąkę połączyć z cukrem, dodać sól, proszek do pieczenia i szafran.
-Masę jajeczna połączyć z sypkimi składnikami, dodać likier, skórkę pomarańczową i rodzynki obtoczone w niewielkiej ilości mąki.
-Ciasto przelać do przygotowanej foremki. -Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok.30-40min. /mniejsze krócej/
-Upieczona babkę pozostawić do przestudzenia i wyjąć z foremki.
-Zimne ciasto ozdobić polewą jogurtową.
Polewa /lukier/ jogurtowa:
-Cukier puder wsypać do szklanej miseczki i ucierając dodawać stopniowo jogurt , aż do otrzymania gładkiej konsystencji lukru.
Zdjęcie - Babka jogurtowa z szafranem i rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka jogurtowa z szafranem i rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Babka limonkowa
4

Babka limonkowa

atina atina
Tak sobie pichcę...

Polędwiczki stir-fry z limonką i nerkowcami

Polędwiczki stir-fry z limonką…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Skrzydełka pieczone w miodzie z pomarańczami, czosnkiem, imbirem i chili

Skrzydełka pieczone w miodzie…

food² food²
Food Square

Cytrynowiec

Cytrynowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tarta cytrynowa z bezą na kokosowym spodzie

Tarta cytrynowa z bezą na koko…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Migdałowe ciasto pomarańczowe
1

Migdałowe ciasto pomarańczowe

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Babka cytrynowa z lemon curd
1

Babka cytrynowa z lemon curd

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Babka biszkoptowa
2

Babka biszkoptowa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Jabłkowo-ziołowa babka
1

Jabłkowo-ziołowa babka

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Ciasto zebra marchewkowo – czekoladowe
1

Ciasto zebra marchewkowo – cze…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Babka cytrynowa na maśle
4

Babka cytrynowa na maśle

Okurka Okurka
O kurrrka!