Babka jogurtowa z szafranem i rodzynkami

Zdjęcie - Babka jogurtowa z szafranem i rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pachnąca pomarańczą, intensywnie żółta , mięciutka i delikatna . Taka jest właśnie babka, której przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. Babkę można przygotować ucierając lub ubijając mikserem w tradycyjny sposób wszystkie składniki. Można ją również upiec w inny sposób, który najczęściej stosuje się przygotowując tradycyjne muffinki. Babki traktuję jako symbol i cudowna ozdobę świątecznego stołu i właśnie dlatego lubię mieć kilka ich rodzajów. Wybieram więc proste i szybkie w przygotowaniu wypieki. Może kiedyś pokuszę się na te bardziej wyrafinowane np. tiulowe i muślinowe Z podanych składników upiekłam 2 mniejsze babeczki w foremce silikonowej. Zdjęcie - Babka jogurtowa z szafranem i rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:/ foremka o średnicy ok.20 cm , u mnie 2 mniejsze/ Zdjęcie - Babka jogurtowa z szafranem i rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babka jogurtowa z szafranem i rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 3 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g mąki pszennej
  • 130 ml oleju roślinnego
  • 130 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g rodzynek
  • szczypta szafranu w proszku
  • skórka starta z pomarańczy
  • 20 ml likieru pomarańczowego
  • szczypta soli

na polewę:
1 szklanka cukru pudru/ok. 200 ml/
1,5 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
oraz rodzynki i skórka kandyzowana do dekoracji

Wykonanie:
/składniki o jednakowej temperaturze/
-Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st. C -Foremkę nasmarować dokładnie tłuszczem i wysypać mąką lub bułką tartą. -Jajka wymieszać dokładnie z jogurtem i olejem.
-Mąkę połączyć z cukrem, dodać sól, proszek do pieczenia i szafran.
-Masę jajeczna połączyć z sypkimi składnikami, dodać likier, skórkę pomarańczową i rodzynki obtoczone w niewielkiej ilości mąki.
-Ciasto przelać do przygotowanej foremki. -Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok.30-40min. /mniejsze krócej/
-Upieczona babkę pozostawić do przestudzenia i wyjąć z foremki.
-Zimne ciasto ozdobić polewą jogurtową.
Polewa /lukier/ jogurtowa:
-Cukier puder wsypać do szklanej miseczki i ucierając dodawać stopniowo jogurt , aż do otrzymania gładkiej konsystencji lukru.
Zdjęcie - Babka jogurtowa z szafranem i rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka jogurtowa z szafranem i rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Babka limonkowa
4

Babka limonkowa

atina atina
Tak sobie pichcę...

Ciasto Pani Walewska bez pieczenia
1

Ciasto Pani Walewska bez piecz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Knedle ze śliwkami. Odpuść sobie – bądź szczęśliwa!

Knedle ze śliwkami. Odpuść sob…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sałatka jarzynowa
1

Sałatka jarzynowa

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Orkiszowe knedle ze śliwkami
1

Orkiszowe knedle ze śliwkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Wuzetka
6

Wuzetka

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenny wieloziarnisty

Chleb pszenny wieloziarnisty

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasto z daktylami

Ciasto z daktylami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Dyniowe rollsy cynamonowo-czekoladowe
1

Dyniowe rollsy cynamonowo-czek…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Babka cytrynowa z lemon curd
1

Babka cytrynowa z lemon curd

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Piernik staropolski długo dojrzewający
1

Piernik staropolski długo dojr…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Mleczny chleb żytni na zakwasie

Mleczny chleb żytni na zakwasi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb