Wielkanocna babka mandarynkowa
4 duże jajka
200 g drobnego cukru
250 g mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
200 g stopionego masła
starta skórka z 1 dużej mandarynki albo klementynki - albo z 2 małych
sok z 1 sporej mandarynki (albo 2 mniejszych) albo klementynki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczypta soli
Jajka ubiłam z cukrem. Wymieszałam w sporej misce oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Dodałam stopniowo do masy jajecznej. Wymieszałam.
Na końcu wlałam powoli niezbyt gorące masło, dodałam sok i skórkę z mandarynki. Wymieszałam delikatnie i wylałam ciasto do foremki - może być keksówka albo klasyczna forma na małą babę.
Piekłam w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku ok. 55-60 minut.
Po upieczeniu jeszcze ciepłą polukrowałam. Sok z mandarynki i cukier puder wymieszałam, tak by powstała dość gęsta, ale lejąca się masa. Można nakłuć ciasto dla lepszego efektu, lukier wpłynie wtedy do środka ciasta.