Żurek
Żurek to zupa, której nie może zabraknąć na świątecznym wielkanocnym stole. Robię od kilku lat z tego samego przepisu, od Liski. Bardzo nam smakuje, a dziś jakoś jeszcze bardziej. Do żurku dodaję obowiązkowo wędzonkę (może to być wędzony boczek), a także białą kiełbaskę. Podaję przepis zarówno na zakwas, jak i na żurek.
Smacznego. :)
Zakwas na żurek:
*10 łyżek mąki żytniej razowej
*2 ząbki czosnku
*5 ziarenek ziela angielskiego
*2 listki laurowe
*1,5 szklanki (375 ml) wody
*2 łyżki zakwasu żytniego (to już mój dodatek)
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu - szklanym lub ceramicznym. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na 2-3 dni.
Żurek
*5 grzybów suszonych
*1 włoszczyzna
*2-3 litry wody
*1 listek laurowy
*3 ziarenka pieprzu i 3 ziela angielskiego
*majeranek, sól, pieprz
*śmietana
*jajka ugotowane na twardo
*biała kiełbaska
*kawałek boczku wędzonego
Grzyby zalać ciepłą wodą w wieczór poprzedzający gotowanie zupy.
Na drugi dzień obrać włoszczyznę, włożyć do garnka z przyprawami i grzybami (można także użyć wody od grzybków, wtedy żurek będzie bardziej brązowy), zalać wodą i gotować tak długo, aż powstanie wywar o intensywnym zapachu - ok. 45 minut do godziny. Dodać zakwas - (tylko wodę, bez mąki!), ewentualnie uzupełnić wodą. Gotować jeszcze ok. 15 minut. Doprawić solą, pieprzem i śmietaną.
Podawać z jajkami i białą kiełbasą, posypane leciutko roztartym majerankiem.
Smacznego :)