Babka szafranowa

Babka szafranowa

Tradycja wypieku bab wielkanocnych sięga XV wieku. Przygotowanie bab wiązało się z licznymi doznaniami, bo przecież pięknie wyrosnięta baba zapowiada powodzenie  całej rodzinie, dlatego musi to być udany wielkanocny specjał.

Tajemnica puszystości bab wielkanocnych leży w proporcjach mąki do żółtek, im więcej żółtek, tym lżejsza babka. Również ważna jest jakość użytych produktów. Najbielsza mąka, swieże kurze jaja, dobrej jakości masło i bakalie, to składniki wybornej babki wielkanocnej.

Zawsze w wielki czwartek gospodynie piekły baby swiateczne i malowały pisanki, tak więc zapraszam na niezwykle aromatyczną babę szafranową z sosem pomarańczowo szafranowym.

Wspaniała, puszysta,  jednym słowem wyborna i bardzo aromatyczna o smaku szafranu, a na dodatek w przepięknej formie upieczona.

Zdjęcie - Babka szafranowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

  • 5 jaj
  • 300 ml mleka
  • 250 ml oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3/4 łyżeczki wątków szafranu
  • 1 łyżeczka pasty migdałowej
  • 600 g mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 300 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Zdjęcie - Babka szafranowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na syrop:

  • 1/2 szklanki soku ze świeżych pomarańczy
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • kilka wątków szafranu

Wszystkie składniki podgrzać do rozpuszczenia się cukru i odstawić do lekkiego wystudzenia.

Zdjęcie - Babka szafranowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Odlać 1/4 l mleka i doprowadzić do wrzenia, dodać szafran, wymieszać, odstawić na 15 minut.
  2. Jajka, pozostałe mleko, olej, aromaty i pastę migdałową ubić, dodać cukier i zmiksować.
  3. Następnie przesianą mąkę z proszkiem i solą na przemian z mlekiem, ubić do połączenia składników.
  4. Na koniec wlać szafran z mlekiem i wymieszać.
  5. Formę do babki wysmarować tłuszczem i posypać mąką, przelać ciasto.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 170 st. C, /bez termo obiegu/ przez 1 godzinę 15 minut lub do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu odstawić na 10 minut w formie, po czym wyjąć i studzić na kratce metalowej.
  8. Jeszcze ciepłą polać syropem.

Smacznego !

autor: Samantha wg. zmodyfikowanego przepisu: Tasteofhome.com

Zdjęcie - Babka szafranowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów