Babka szafranowa
Tradycja wypieku bab wielkanocnych sięga XV wieku. Przygotowanie bab wiązało się z licznymi doznaniami, bo przecież pięknie wyrosnięta baba zapowiada powodzenie całej rodzinie, dlatego musi to być udany wielkanocny specjał.
Tajemnica puszystości bab wielkanocnych leży w proporcjach mąki do żółtek, im więcej żółtek, tym lżejsza babka. Również ważna jest jakość użytych produktów. Najbielsza mąka, swieże kurze jaja, dobrej jakości masło i bakalie, to składniki wybornej babki wielkanocnej.
Zawsze w wielki czwartek gospodynie piekły baby swiateczne i malowały pisanki, tak więc zapraszam na niezwykle aromatyczną babę szafranową z sosem pomarańczowo szafranowym.
Wspaniała, puszysta, jednym słowem wyborna i bardzo aromatyczna o smaku szafranu, a na dodatek w przepięknej formie upieczona.
Składniki na ciasto:
- 5 jaj
- 300 ml mleka
- 250 ml oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3/4 łyżeczki wątków szafranu
- 1 łyżeczka pasty migdałowej
- 600 g mąki tortowej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 300 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na syrop:
- 1/2 szklanki soku ze świeżych pomarańczy
- 200 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- kilka wątków szafranu
Wszystkie składniki podgrzać do rozpuszczenia się cukru i odstawić do lekkiego wystudzenia.
Wykonanie:
- Odlać 1/4 l mleka i doprowadzić do wrzenia, dodać szafran, wymieszać, odstawić na 15 minut.
- Jajka, pozostałe mleko, olej, aromaty i pastę migdałową ubić, dodać cukier i zmiksować.
- Następnie przesianą mąkę z proszkiem i solą na przemian z mlekiem, ubić do połączenia składników.
- Na koniec wlać szafran z mlekiem i wymieszać.
- Formę do babki wysmarować tłuszczem i posypać mąką, przelać ciasto.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 170 st. C, /bez termo obiegu/ przez 1 godzinę 15 minut lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu odstawić na 10 minut w formie, po czym wyjąć i studzić na kratce metalowej.
- Jeszcze ciepłą polać syropem.
Smacznego !
autor: Samantha wg. zmodyfikowanego przepisu: Tasteofhome.com