Żurek
Nareszcie, pomiędzy sernikiem kajmakowym a pajem wołowym znalazłam czas na napisanie przepisu na żurek. Pomijając wstęp i inne bla bla bla, zapraszam na pyszny wielkanocny żurek:)
Żurek:
- 150 g kiełbasy myśliwskiej lub ugotowanej białej kiełbasy, pokrojonej w kosteczkę
- 120 ml bulionu warzywnego
- 3 ziarenka ziela angielskie
- 1 liści laurowy
- 1 ząbek czosnku, obrany i lekko zmiażdżony
- 250 ml zakwasu na żurek
- 2 łyżeczki białego chrzanu
- 1 łyżka majeranku
- sól, biały pieprz
- ok 2 łyżek śmietany
- 4 jajka ugotowane na twardo, pokrojone na ćwiartki
W dużym garnku rozgrzewam 2 łyżki oleju. Dodaję pokrojoną kiełbasę, smażę na rumiano złoty kolor. Następnie dodaję bulion, ziele angielskie, liście laurowe i czosnek. Doprowadzam całość do wrzenia, gotuję ok 4-5 min. Kolejno dolewam dokładnie wymieszany zakwas, mieszam zupę dokładnie, ponownie doprowadzam do wrzenia, gotuję ok 2-3 min. Dodaję chrzan, majeranek, doprawiam całość do smaku solą i pieprzem. Tuż przed podaniem zabielam zupę śmietana. Podaję z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo.
Smacznego