Wielkanocny żurek z białą kiełbasą i chrzanem
Świąteczne śniadanie nie mogłoby się odbyć, bez pysznego, wielkanocnego żurku, z dodatkiem białej kiełbaski i chrzanu.
Tego dnia zajmuje on honorowe miejsce w naszym menu i smakuje wyborniej niż zazwyczaj:)
Składniki:
- domowy zakwas na żurek/ gotowy zakwas na żurek lub barszcz biały (ok. 500ml)
- 1kg białej kiełbasy (surowej)
- 3 plastry wędzonego boczku
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 ziela angielskie
- 4 liście laurowe
- sól, pieprz, majeranek do smaku
- 2 łyżki śmietany
dodatkowo: jajka i ziemniaki
W garnku zagotować ok. 2-3l wody.
Dodać kiełbasę.
Czosnek obrać, przekroić wzdłuż, dodać do garnka.
Wrzucić ziele angielskie i liście laurowe.
Boczek pokroić w kostkę.
Dodać do kiełbasy.
Gotować ok. 30 minut.
Po tym czasie wlać zakwas na żurek.
Zagotować.
Dodać majeranek, chrzan, sól i pieprz.
Zabielić śmietaną.
Podawać z gotowanymi ziemniakami i jajkiem.
Beczy w trawie baraneczek nawołując w wniebogłosy Życzę zdrowia i radości Wam z okazji Wielkiej Nocy I dyngusa mokrutkiego By Wam szczęście dopisało By rodzinne były święta By wam nic nie brakowało
Zdrowych, Spokojnych Świąt Kochani! A.