Tarta z musem czekoladowym i karmelizowanymi pomarańczami

Tarta z musem czekoladowym i karmelizowanymi pomarańczami

Zdjęcie - Tarta z musem czekoladowym i karmelizowanymi pomarańczami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTegoroczna Wielkanoc w moim domu upłynie pod znakiem dwóch tart i sernika kajmakowego. Nie będzie mazurków, nie będzie ciasteczek cytrynowych, paschy itd. będzie zupełnie inaczej niż co roku, prawie zupełnie nietradycyjnie. Dzisiejsza tarta czekoladowa, przygotowana wspólnie z mężem, o wspaniałym aromacie pomarańczy jest bogata w czekoladowy smak. Wypełniona delikatnym ale intensywnym w smaku musem na jednym z lepszych spodów jakie miała okazję jeść. Pokryta karmelizowanymi segmentami miąższu pomarańczy (które mój maż dzielnie wykrawał spomiędzy białych błonek, za co mu bardzo dziękuję) smakuje wybornie. Polecam baaaaaaaardzo!
Tarta z musem czekoladowym i karmelizowanymi pomarańczami*: Ciasto:

  • 100 g mąki
  • 70 g kakao
  • 20 g mielonych migdałów
  • 60 g cukru pudru
  • 90 g zimnego masła
  • 1 żółtko


Czekoladowy mus:

  • 275 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałeczki
  • 140 g masła, posiekanego
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 110 g cukru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy


Karmelizowane pomarańcze:

  • 110 g cukru
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • segmenty miąższu wykrojone z 3 pomarańczy



Ciasto W misce mieszam mąkę, kakao, mielone migdały i cukier puder. Dodaje masło, ucieram całość między palcami do czasu uzyskania kruszonki. Następnie dodaję żółtko, szybko zagniatam gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawijam w folę spożywczą, wkładam do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie wyjmuję ciasto z lodówki, wyklejam nim okrągłą formę do tart o średnicy 23 cm. Formę wklejoną ciastek wstawiam do zamrażalnika na 15 min. Schłodzony spód piekę w 180 st prze 10 min z obciążeniem i kolejne 10 min po zdjęciu obciążenia. Upieczony spód odstawiam do lekkiego przestudzenia, na ok 10 min.
Czekoladowy mus Czekoladę i masło umieszczam w misce. Miskę umieszczam na garnku z gotującą się wodą, podgrzewam do czasu aż składniki całkowicie się rozpuszczą. Rozpuszczoną masę czekoladową odstawiam do lekkiego przestudzenia. W międzyczasie w drugiej misce umieszczam jajka, żółtka, cukier i skórkę z pomarańczy. Miskę ustawiam na garnku z gotującą się wodą i podgrzewam ok 10 min, ubijając masę stale mikserem. Kiedy masa jajeczna zgęstnieje i stanie się jasna dodaję ją do masy czekoladowej i delikatnie mieszam przy pomocy dużej łyżki. Wymieszaną masę czekoladowo-jajeczną wylewam na przestudzony spód. Zapiekam w 180 st przez ok 18 min, do czasu aż mus całkowicie się zetnie. Upieczona tartę odstawiam do ostudzenia, następnie chłodzę w lodówce przez min 2 h.
Karmelizowane pomarańcze W garnku umieszczam cukier, dodaje do niego odrobinę wody, podgrzewam do czasu otrzymania złocistego karmelu. W międzyczasie w drugim garnku umieszczam sok z pomarańczy, doprowadzam do wrzenia. Kiedy karmel jest już gotowy dodaję go wrzącego soku z pomarańczy, mieszam dokładnie do czasu aż powstanie lekko gęsty syrop. Następnie dodaje do niego cząstki pomarańczy, mieszam, odstawiam do ostygnięcia.
Tartę podaję z cząsteczkami karmelizowanych pomarańczy.
Smacznego
* Przepis pochodzi z programu telewizyjnego 'MasterChef' (III edycja australijska).

Kategorie przepisów