Sałatka jarzynowa świątecznie
Sałatka, bez której nie wyobrażam sobie świątecznych uroczystości.
Niezwykle prosta, przygotowana prawie zawsze z tych samych składników ,a za każdym razem smakuje ciut inaczej i jak dotąd nikomu w moim domu się nie znudziła.
A jeśli nawet komuś sie znudzi można ją podać inaczej...... Wypróbowałam już wiele różnych sałatek, bardziej lub mniej znanych, chciałam zastąpić nimi tę tradycyjną, ale nic z tego. Jarzynówka z majonezem musi być, a ja nie mam nic przeciwko temu, ponieważ również bardzo ją lubię!
Podstawowymi składnikami mojej sałatki /co dom, to obyczaj/ są gotowane warzywa korzeniowe w różnych proporcjach, groszek / ugotowany-mrożony / lub kukurydza konserwowa, ogórki kiszone, czasem konserwowe /dla zakwaszenia sałatki/, cebula lub kawałek pora /dla dodania ostrości/
i winne jabłko /dla nadania wilgotności i przyjemnego słodko kwaśnego smaku/.
Wykończeniem sałatki jest oczywiście tradycyjny majonez z dodatkiem odrobiny śmietany /czasem jogurtu/
Składniki:/na średniej wielkości miskę/
- 2 marchewki
- 3 ziemniaki
- 1 winne jabłko
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 1/2 dużego selera,
- 1 szklanka mrożonego groszku,
- 3 ogórki kiszone,
- 2-3 jajka ugotowane na twardo
- 3/4 szklanki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki musztardy
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler dokładnie umyć i zalać wrzątkiem. Gotować do miękkości. Osobno ugotować groszek i jajka. Warzywa wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę i przełożyć do głębokiej miski. Pokroić w kostkę również ogórki , jabłko i cebulę ,wsypać do miski. Dodać groszek ,posiekane jajka, Majonez połączyć ze śmietaną i musztardą, wymieszać delikatnie z warzywami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić sałatkę , najlepiej na całą noc w chłodne miejsce, aby składniki się "przegryzły". Miseczki na sałatkę przygotowałam dzień wcześniej w/g tego przepisu:
- 200 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 25 g startego sera żółtego
- ok. 3 łyżki wody
Mąkę przesiać do miski, dodać masło, starty żółty ser i wodę (tylko tyle, aby składniki się połączyły). Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyciąć koła o średnicy o.16 cm i nałożyć na foremki lub szklane słoiczki /o średnicy ok.5 cm/ odwrócone do góry dnem. Piec w gorącym piekarniku/190 st.C/ ok 10 minut. Miseczki wyjąć zpiekarnika, zdjać z foremek, ustawić ponownie na blaszce, posmarować wewnątrz białkiem i ponownie wstawić do piekarnika na 5 minut. Wystudzić.