Sałatka jarzynowa świątecznie

Sałatka jarzynowa świątecznie


Zdjęcie - Sałatka jarzynowa świątecznie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sałatka, bez której nie wyobrażam sobie świątecznych uroczystości.
Niezwykle prosta, przygotowana prawie zawsze z tych samych składników ,a za każdym razem smakuje ciut inaczej i jak dotąd nikomu w moim domu się nie znudziła.
A jeśli nawet komuś sie znudzi można ją podać inaczej...... Wypróbowałam już wiele różnych sałatek, bardziej lub mniej znanych, chciałam zastąpić nimi tę tradycyjną, ale nic z tego. Jarzynówka z majonezem musi być, a ja nie mam nic przeciwko temu, ponieważ również bardzo ją lubię! Zdjęcie - Sałatka jarzynowa świątecznie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Podstawowymi składnikami mojej sałatki /co dom, to obyczaj/ są gotowane warzywa korzeniowe w różnych proporcjach, groszek / ugotowany-mrożony / lub kukurydza konserwowa, ogórki kiszone, czasem konserwowe /dla zakwaszenia sałatki/, cebula lub kawałek pora /dla dodania ostrości/
i winne jabłko /dla nadania wilgotności i przyjemnego słodko kwaśnego smaku/.
Wykończeniem sałatki jest oczywiście tradycyjny majonez z dodatkiem odrobiny śmietany /czasem jogurtu/


Składniki:/na średniej wielkości miskę/Zdjęcie - Sałatka jarzynowa świątecznie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 2 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 1 winne jabłko
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1/2 dużego selera,
  • 1 szklanka mrożonego groszku,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler dokładnie umyć i zalać wrzątkiem. Gotować do miękkości. Osobno ugotować groszek i jajka. Warzywa wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę i przełożyć do głębokiej miski. Pokroić w kostkę również ogórki , jabłko i cebulę ,wsypać do miski. Dodać groszek ,posiekane jajka, Majonez połączyć ze śmietaną i musztardą, wymieszać delikatnie z warzywami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić sałatkę , najlepiej na całą noc w chłodne miejsce, aby składniki się "przegryzły". Miseczki na sałatkę przygotowałam dzień wcześniej w/g tego przepisu:
Zdjęcie - Sałatka jarzynowa świątecznie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 200 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 25 g startego sera żółtego
  • ok. 3 łyżki wody

Mąkę przesiać do miski, dodać masło, starty żółty ser i wodę (tylko tyle, aby składniki się połączyły). Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyciąć koła o średnicy o.16 cm i nałożyć na foremki lub szklane słoiczki /o średnicy ok.5 cm/ odwrócone do góry dnem. Piec w gorącym piekarniku/190 st.C/ ok 10 minut. Miseczki wyjąć zpiekarnika, zdjać z foremek, ustawić ponownie na blaszce, posmarować wewnątrz białkiem i ponownie wstawić do piekarnika na 5 minut. Wystudzić. Zdjęcie - Sałatka jarzynowa świątecznie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sałatka jarzynowa świątecznie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów