Klasyczna babka wg Bożeny Dykiel
Właściwie to nie wiem dokładnie, czy ta klasyczna babka jest z przepisu Bożeny Dykiel czy tylko przez nią polecana, ponieważ przeglądałam wycinki z przepisami i znalazłam jeden z kawałkiem zdjęcia Pani Bożeny… Jedyną wadą tej babki jest jej wielkość, bo to bardzo mała porcja, zupełnie niepodzielna przy większej ilości gości przy świątecznym stole, więc najlepiej przygotować od razu z porcji podwójnej…;)
Klasyczna babka – składniki:- 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- 3/4 mąki ziemniaczanej
- pół szklanki cukru
- pół kostki masła (rozpuszczonego i schłodzonego)
- cukier waniliowy
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy, proszek i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać.
2. Rozpuszczony tłuszcz wlewać cienkim strumykiem do masy cały czas miksując.
3. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą.
4. Wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. /Ciasta wystarcza na małą keksówkę/
5. Piec ok.30 minut aż ciasto będzie miało złoty kolor i zacznie odstawać od brzegów.
Smacznego