Biała babka
To moja ostatnia propozycja babki. Jest zrobiona w całości z mąki ziemniaczanej i mielonych migdałów. Przypomina bardzo dobry biszkopt, tylko smakuje o niebo lepiej. Niesamowicie wyrasta i jest bardzo pulchna.Polałam ją lukrem z soku z limonki i udekorowałam posypką.
Źródło: Kwestia Smaku
Składniki:
- 6 jajek
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mielonych migdałów
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru pudru
- 1-2 łyżki soku z limonki
Żółtka utrzeć z cukrem aż będą białe i puszyste. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, migdały. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać do ciasta delikatnie mieszając. Ciasto przełoży do wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną formy z kominkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 40 min. W czasie gdy babka stygnie przygotować lukier. Sok z limonki dodać do cukru pudru i ucierać do białości. Oblać babkę i posypać dowolnymi ozdobami np. kolorową posypką lub prażonymi migdałami.
Smacznego:)
Ogłoszenie:
W konkursie z Grouponem wygrała Grażyna 00711 i otrzymuje voucher o wartości 50 zł:) Gratuluję:)