Babka majonezowa

Babka majonezowa
Zdjęcie - Babka majonezowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babka na majonezie. Idealna na Wielkanoc
Wspaniale wilgotna, ale bez śladu zakalca. Mięciutka i bardzo delikatna. Majonezu nie czuć nic a nic. Pytając nieświadomego składników Tatę, czy czuje majonez, z początku nie wiedział o co mi chodzi i nie krył zdziwienia, gdy dowiedział się, że jest w babce :)
Ponieważ jej przygotowanie jest banalne i szybkie - wystarczyz zmiksować razem wszystkie składniki - i bardzo długo zachowuje świeżość, dziś szczególnie ją Wam polecam. Na wielkanocny stół będzie jak znalazł. Ja sama zaraz zabieram się za przygotowanie kolejnej, bo Rodzinka zażyczyła powtórki przepisu właśnie na święta.

Zdjęcie - Babka majonezowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
babką zachwyciłam się u Joli, a przepis pochodzi z blogu Kasi - Gotuję, bo lubię
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki umieścić w dużej misie i miksować ok. 3-5 minut (aby cukier się rozpuścił). Następnie ciasto przelać do natłuszczonej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (u mnie termoobieg 160 stopni). Piec ok. 50 minut do suchego patyczka. U mnie babka była gotowa po 45 minutach- najlepiej więc sprawdzać stopień upiecznie już po jakiś 40 minutach. Babkę trzymałam ok. 15 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, następnie ją wyjęłam i studziłam w formie ok. godziny. Dopiero po tym czasie delikatnie wyjęłam ją z formy i przełożyłam na kratkę. Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem bądź polukrować/polać ulubioną polewą.

Zdjęcie - Babka majonezowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wesołych Świąt Kochani! Zdrowych, radosnych, pogodnych No i smacznych :)

Kategorie przepisów