Zamarzyły mi się bagietki wypełnione zapieczoną masą jajeczną. Taka jajecznica w bułce. Z jajecznicą konsystencjonalnie niewiele miało to wspólnego, ale mogę powiedzieć, że zachcianka została spełniona.
Delikatna wędlina przygotowana w domu zawsze będzie o wiele lepsza niż ta z sklepu. Mielonka z kurczaka i szynki jest mięciutka, wilgotna i bardzo aromatyczna. Polecam szczególnie z domowej roboty chlebem ;-) Przepis przygotowany w oparciu o domowy szynkowar.
Receptura, według której upieczemy węgierskie rogaliki Kifli sięga czasów, kiedy broniono Budy przed oblegającymi ją Turkami. I właśnie rogaliki w kształcie półksiężyca miały być symbolem zwycięstwa nad turecką inwazją.
Wiele razy widziałam przepis Nigelli na owsiane batony z mlekiem skondensowanym, ale dopiero teraz zdecydowałam się go wypróbować. Wydawał się doskonały, bo łączył coś co lubię – bakalie i płatki owsiane z szybkością wykonania. Miało więc wyjść idealnie. I tak właśnie wyszło 🙂
Miłośnikom dań ziemniaczanych polecam hit kuchni białoruskiej. Placki z gotowanych ziemniaków wypełnione farszem z białego sera smażone na patelni i podane z kleksem śmietany są genialne. Na ciepło smakują tak dobrze, że ciężko się od nich odczepić.
Gdy tylko zobaczyłam przepis na te placuszki od razu wiedziałam, że je przygotuję.
Wyszły bardzo puszyste i delikatne, a zapach podczas smażenia był po prostu cudny.
Jesienne smoothie choć bardziej deser z pieczonego buraka i pieczonego jabłka, doprawiony cynamonem i anyżem z chipsami z jabłek 🍎 To smoothie lub jak kto woli koktajl zachwycił mnie smakiem. Może też posłużyć jako deser. Zrobiony przy okazji pieczenia jabłek i buraków np. do obiadu.
Kurczak teriyaki w zdrowszej, bo pieczonej wersji. Idealny z dodatkiem ryżu lub nawet jako dodatek do bułek pita lub kebab. Bardzo prosty i szybki przepis.
Ogórki w octowej zalewie z dodatkiem curry robią ostatnimi czasy wielką furorę i nic w tym dziwnego, są pyszne, lekko słodkie (ale w mojej wersji z dodatkiem pikantnego chili!), pachnące przyprawami. Przypominają mi nieco “sałatkę szwedzką”, bo dodałam do nich dodatkowo (dla urozmaicenia smaku i wyglądu) cebulę oraz czerwoną paprykę.
Smaczna, prosta i szybka w wykonaniu sałatka na bazie sałaty lodowej, trzech rodzajów sera oraz sosu majonezowo-śmietanowego z rzodkiewkami. Do tego jeszcze kilka pomidorów koktajlowych dla smaku i koloru. No i czego chcieć więcej?!
Ciasteczka wyszły pyszne. Są mięciutkie, idealne do kawy, pachną obłędnie i nie są za słodkie. (...). Jeśli wolicie bardziej słodkie ciasteczka, to cukru musicie dać więcej. Ja zmniejszyłam jego ilość.
Często robię naleśniki gryczane. Uwielbiam ich "koronkową" strukturę. Kojarzą mi się z serwetkami dzierganymi na szydełku. Mama zrobiła smażone jabłka i dostałam cztery słoiki. Prawdziwe jesienny deser.
Jeżeli lubisz lekkie, pożywne obiady z piersią kurczaka, polecam to danie z pieczarkami i szpinakiem. Sprawdzi się na każdą okazję i z każdym dodatkiem, typu kasza, ryż lub makaron.
Dziś zaproponuję pyszny i bogaty w witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy - koktajl ze szpinakiem i ananasem. Smak szpinaku jest zupełnie niewyczuwalny. Zdecydowanie dominuje tutaj smak pozostałych owoców - czyli ananasa, banana i jabłka.