Ciasto Mars to kolejna wersja pysznego smakołyku inspirowanego popularnym batonikiem i z jego dodatkiem. Ciasto jest dość słodkie, aczkolwiek bardzo smaczne, idealne na rodzinne przyjęcia lub jako deser do popołudniowej kawy
Baba ganoush to obok hummusu chyba najpopularniejsza arabska przystawka. To pasta przygotowana na bazie pieczonego bakłażana, z typowymi dla tej kuchni dodatkami: tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem i solą. 5 prostych składników pozwala otrzymać fenomenalny, bardzo zdrowy i przepyszny efekt!
Harissę połączyłam z wodą różaną i sokiem z cytryny. Pikantną, kwiatową pastą wymasowałam kawałki piżmowej dyni, którą dostałam na hali w Gdyni. Przed zabiegiem delikatnie ją nacięłam jak (pewnie Wam znane) „ziemniaki Hasselback”. Po masażu posypałam ją z wierzchu płatkami róży i zapiekłam. Świeżo upieczoną dynię polecam serwować z kolendrą i granatem, bombowe połączenie.
Rewelacyjna cukinia faszerowana mięsem mielonym w sosie pomidorowym, zapiekana z serem. To moja ulubiona wersja na farsz do cukinii. Świetny pomysł na pyszny, sycący obiad!
Biszkopt z dwoma lekkimi jak piórko masami – serową i kajmakową.
Całościowo ciasto jest właśnie bardzo lekkie, z doskonale wyważonym poziomem słodkości. Delikatna masa serowa niweluje słodycz masy kajmakowej.
Ciasto jest pyszne i wprost ciężko się od niego oderwać. Dodatkowo całkiem szybko się go przygotowuje. Polecam.
Kiedyś, gdy robiłam krucho-drożdżowe ciasteczka z jabłkiem, pisałam, że chciałabym jeszcze kiedyś przetestować takie, tylko w wersji z ciastem twarogowym.
Trochę to trwało, ale mogę powiedzieć, że plan zrealizowałam w 100%.
Ciasteczka wyszły smaczne, choć planowałam przygotować małe pierożki, a one i tak w trakcie pieczenia pootwierały mi się.
Ogórki kroimy w cienkie pół plastry. Marchew ścieramy na grubych oczkach tarki. Dymkę ze szczypiorkiem i koperek drobno siekamy. Z oliwy i syropu klonowego lub miodu przygotowujemy sos. Warzywa mieszamy w misce, polewamy sosem i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem
Oprócz kremu, między warstwy ciasta, włożyłam także czerwone porzeczki podgrzane uprzednio z odrobiną cukru i lekko zagęszczone mąką ziemniaczaną. Możecie zamiast nich użyć dowolnego kwaskowatego (!) dżemu np. pigwowego, z aronii czy czarnej porzeczki. Ma to być (opcjonalny) kontrapunkt dla słodyczy całego tortu.
Chleb czystoziarnisty, jak sama nazwa wskazuje, składa się wyłącznie z ziaren, pestek, odrobiny orzechów, oleju oraz wody. Receptura sama w sobie jest bardzo prosta i wymaga wyłącznie wymieszania ingrediencji, a następnie upieczenia. Składniki również są w większości łatwo dostępne.
Mango lassi jest bardzo popularne w Azji Południowej. Oryginalny przepis polega na połączeniu kawałków dojrzałych mango lub ich roztartego miąższu, maślanki i cukru. Mój przepis jest wersją zmodyfikowaną i bardziej popularną w Europie.
Cruffins to połączenie muffina z croissantem. Stworzony przez Kate Reid z Lune Croissanterie w Melbourne w Australii w 2013 roku. Następnie spopularyzowany i zarejestrowany przez Holmesa Bakehouse'a z San Francisco. Istnieją w wielu odmianach. Warto poszukać w internecie.
Sposobem na poprawienie humoru może być kawałek pysznego ciasta. Ciasta, nieco improwizowanego bo kiedy brzoskwinie okazały się być gruszkami trzeba było skomponować smaki tak aby do siebie pasowały. Połączenie gruszek z musem kawowym wyszło zaskakująco dobre i od dzisiaj będę łączyć te smaki częściej.
Koncepcja ciastek jest bardzo prosta. Na pokrojony w prostokąty arkusz schłodzonego ciasta (...) układamy bardzo cienko pokrojone śliwki, zawijamy brzegi, smarujemy je roztrzepanym jajkiem, obsypujemy cukrem i …tyle!