Szybka, dzięki wykorzystaniu ciasta francuskiego,pożywna i bardzo smaczna tarta z moją ukochaną cukinią. Często robię ją na obiad, ale smakuje również na zimno jako przekąska lub drugie śniadanie.
Nie chcę się tutaj za bardzo chwalić, ale tym ciastem przeszedłem samego siebie! Ten sernik z białą czekoladą i pistacjami jest tak obłędnie pyszny, że zniknął cały na drugi dzień po upieczeniu. Oczywiście z pomocą znajomych i rodziny, chociaż sam pewnie też dałbym mu radę. 😉 Po prostu po każdym skończonym kawałku ma się ochotę sięgnąć po następny i następny. Oj tak, połączenie białej czekolady i pistacji to coś, co łasuchy lubią najbardziej. 🙂
Drobiowe kotleciki z chrupiącej panierce z orzechów włoskich zrobiłam z chęci przygotowania czegoś nowego.
Jest to fajna opcja dla wszystkich tych, którzy łapią się na tym, że jedzą w pośpiechu 😉 Tutaj, nie ma zmiłuj, jest co gryźć;)
Mięsko jest bardzo ciekawe, chrupiące.
Ciasto Mars to kolejna wersja pysznego smakołyku inspirowanego popularnym batonikiem i z jego dodatkiem. Ciasto jest dość słodkie, aczkolwiek bardzo smaczne, idealne na rodzinne przyjęcia lub jako deser do popołudniowej kawy
Baba ganoush to obok hummusu chyba najpopularniejsza arabska przystawka. To pasta przygotowana na bazie pieczonego bakłażana, z typowymi dla tej kuchni dodatkami: tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem i solą. 5 prostych składników pozwala otrzymać fenomenalny, bardzo zdrowy i przepyszny efekt!
Harissę połączyłam z wodą różaną i sokiem z cytryny. Pikantną, kwiatową pastą wymasowałam kawałki piżmowej dyni, którą dostałam na hali w Gdyni. Przed zabiegiem delikatnie ją nacięłam jak (pewnie Wam znane) „ziemniaki Hasselback”. Po masażu posypałam ją z wierzchu płatkami róży i zapiekłam. Świeżo upieczoną dynię polecam serwować z kolendrą i granatem, bombowe połączenie.
Biszkopt z dwoma lekkimi jak piórko masami – serową i kajmakową.
Całościowo ciasto jest właśnie bardzo lekkie, z doskonale wyważonym poziomem słodkości. Delikatna masa serowa niweluje słodycz masy kajmakowej.
Ciasto jest pyszne i wprost ciężko się od niego oderwać. Dodatkowo całkiem szybko się go przygotowuje. Polecam.
Kiedyś, gdy robiłam krucho-drożdżowe ciasteczka z jabłkiem, pisałam, że chciałabym jeszcze kiedyś przetestować takie, tylko w wersji z ciastem twarogowym.
Trochę to trwało, ale mogę powiedzieć, że plan zrealizowałam w 100%.
Ciasteczka wyszły smaczne, choć planowałam przygotować małe pierożki, a one i tak w trakcie pieczenia pootwierały mi się.
Ogórki kroimy w cienkie pół plastry. Marchew ścieramy na grubych oczkach tarki. Dymkę ze szczypiorkiem i koperek drobno siekamy. Z oliwy i syropu klonowego lub miodu przygotowujemy sos. Warzywa mieszamy w misce, polewamy sosem i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem
Oprócz kremu, między warstwy ciasta, włożyłam także czerwone porzeczki podgrzane uprzednio z odrobiną cukru i lekko zagęszczone mąką ziemniaczaną. Możecie zamiast nich użyć dowolnego kwaskowatego (!) dżemu np. pigwowego, z aronii czy czarnej porzeczki. Ma to być (opcjonalny) kontrapunkt dla słodyczy całego tortu.
Chleb czystoziarnisty, jak sama nazwa wskazuje, składa się wyłącznie z ziaren, pestek, odrobiny orzechów, oleju oraz wody. Receptura sama w sobie jest bardzo prosta i wymaga wyłącznie wymieszania ingrediencji, a następnie upieczenia. Składniki również są w większości łatwo dostępne.