Same tosty jednak to dopiero początek drogi do pysznego śniadania. Oczywiście, są dobre same w sobie, ale dobrze dobrane dodatki mogą wynieść je na poziom kulinarnego arcydzieła!
Uwielbiam szarlotkę z budyniem, ale nie zawsze chce mi się piec ;). Tą w słoiczku nie tylko szybko się robi, ale można zabrać ze sobą do pracy. To Ty decydujesz czy będzie bez glutenu, bez laktozy, poprzez wybór mleka roślinnego lub krowiego. Czy wybierzesz ciasteczka kruche owsiane czy pszenne.
Chinkali, czyli słynne pierożki w kształcie sakiewek z przepysznym bulionem w środku, należą do czołówki najpopularniejszych dań kuchni gruzińskiej. Faszeruje się je wołowiną, wieprzowiną lub baraniną. Do mięsa dodaje się sporo rosołu lub bulionu warzywnego, bo im wilgotniejszy farsz, tym więcej pysznego płynu będzie się kryło w środku pieroga i o to chodzi!
Sezon na śliwki w pełni, zjadam je dosłownie kilogramami i korzystam póki są takie pyszne i świeże. Zjeść wszystkich nie dam rady, dlatego przygotowuję z nimi także różne pyszności, np. takie babeczki w wersji fit. Są nie tylko pyszne ale i zdrowe dlatego można bezkarnie zjeść jedną albo dwie
Przepis na to spaghetti z oliwą, czosnkiem, bazylią to nie jest typowa neapolitańska cucina povera. W końcu biedacy na pewno nie mogli pozwolić sobie na dobry gatunkowo ser. Niemniej jednak jest to pyszna wariacja na temat popularnego dania, którą gorąco Wam polecam na ekspresowy obiad.
Brokuły dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej i lekko osłodzonej wodzie. Odcedzamy. Gdy przestygną, dzielimy na jeszcze mniejsze kawałki.
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Tuńczyka rozdrabniamy na mniejsze kawałki...
Przygotowanie domowej granoli jest bardzo proste i daje nam pewność co do jej składu. Ponadto możemy wybrać swoje ulubione dodatki, tworząc kompozycję doskonałą. Tak, jak w tym wypadku, bo połączenie masła orzechowego, chipsów bananowych, gorzkiej czekolady i kokosa jest wprost uzależniające i trudno jest się powstrzymać, aby nie wyjadać jej prosto ze słoiczka.
Na pewno znacie pyszny koktajl mango lassi. Dzisiaj zaproponuję naleśniki z masą zainspirowaną tym właśnie napojem. Dwie ważne rzeczy przy przygotowaniu tego dania: 1. serek mascarpone, śmietanka i skyr muszą być dobrze schłodzone,2. owoc mango musi być dojrzały i słodki.
Dzisiejsza propozycja pobudza wyobraźnię i powoduje, że wspomnienia powracają. Właśnie przeniosły mnie na ulice Paryża do restauracji przy Trocadero na kieliszek wina i deser...
Pyszna i esencjonalna zupa z leśnych grzybów, z dodatkiem warzyw korzeniowych i odrobiny ryżu. Z podanych składników, wychodzi dość gęsty i pożywny bulion, dla kilku osób. Polecam, to przepis koniecznie do wypróbowania, w czasie chłodnej jesiennej aury 🙂
Sezon dyniowy trwa, a my korzystamy z niego z ogromną przyjemnością.
Zupa krem, kopytka, ciasta i obowiązkowo placuszki. Tym razem przygotowałam takie z dodatkiem banana, który nadał placuszkom lekkiej słodyczy. Placuszki same w sobie nie wychodzą mocno słodkie. Są idealne, by osłodzić je np powidłami śliwkowymi lub cukrem pudrem.
Serniki to zdecydowanie moja bajka! Uwielbiam je piec i raczyć nimi moich gości. Tym razem do masy serowej dodałam pastę pistacjową i wodę różaną. Spód powstał ze zmielonych ciasteczek owsianych i masła orzechowego
Nieznacznie przerobiłam jedną z moich ulubionych surówek z czerwonej kapusty, dodając do niej zamiast suszonych śliwek, suszone pomidory i dodatkowo odrobinę musztardy do sosu.