Wystarczą cztery składniki i trochę lodu, by zrobić orzeźwiającego, intrygująco zielonego drinka o jakże wiosennej nazwie. Drink jest słodki i z gatunku tych „babskich”, jeśli więc lubicie ten typ, polecam go Wam na wiosenny wieczór :)
Ale wiadomo też, że michałki pierwsza produkowała siemianowicka "Hanka" i jej słodkie dziecię właśnie tutaj otrzymało imię. Kiedy pojawiła się nowa receptura cukierka, w zakładzie odbyła się burza mózgów, jak je nazwać. Padały różne propozycje. W końcu ktoś zapytał ojca: "Panie inżynierze, panu się przecież właśnie urodził syn. Jak mu pan dał na imię?". "Michał" - odpowiedział. I tak cukierki nazwano michałkami.
Najlepsze pomysły zwykle przychodzą do głowy wtedy, kiedy to lodówka świeci pustkami, a głód doskwiera.
Tak było właśnie tym razem!
Z połączenia kilku składników powstały kotleciki , którymi z przyjemnością zajadała się cała rodzina!
Łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne!
Są świetnym pomysłem w te dni, kiedy nie wiemy co zrobić na obiad.
Dodatek warzyw – papryki , pora i cebulki sprawia, że są nie tylko smaczne , ale i bardziej sycące.
Podane z ulubionymi sosami , np. czosnkowym i ketchupem zachwycą zarówno dzieci jak i dorosłych!
Dziś mam dla Was jeden z najbardziej prostych, a zarazem jeden ze swoich najbardziej ulubionych przepisów na krokiety.
Z dodatkiem aromatycznego szpinaku i słonej fety.
To połączenie sprawia , że danie nie tylko jest niesamowicie aromatyczne , ale i niezwykle smaczne!
Dziś premiera!
Dziś domowe nuggetsy z sosem koperkowym (w wersji dla dorosłych czosnkowo-koperkowym). Dzieci uwielbiają chrupiące kurczaczki, więc przyrządźmy je zdrowiej niż na rozgrzanym oleju smażąc- poprostu upieczmy je!
To moja wersja klasycznego deseru „Eton mess”, w sam raz do zrobienia w maju, kiedy słodycz truskawek i ich soczystość pozostawiają jeszcze wiele do życzenia.
Oprócz pizzy i makaronów, Włosi dali światu jeszcze kilka wspaniałych deserów. Semifreddo to mrożony smakołyk podobny do lodów. Semifreddo znaczy "półzimny" i wskazuje, że nie podaje się tego deseru zmrożonego na kamień, tylko lekko roztopiony.
Kruche wafelki wypełnione mleczno – nugatową masą są świetnym pomysłem zarówno na drugie śniadanie do szkoły … do pracy … jak i deser do popołudniowej kawusi!
Dzisiaj pomysł na fajną wiosenną przekąskę. Dania z tortilli pojawiały się już na naszym blogu, tym razem w bardziej świeżej i pasującej do plenerowych przyjęć wersji. Proste w wykonaniu i mało kosztowne, a znikają ze stołu ekspresowo.
Delikatna pianka truskawkowa po wyjęciu z zamrażalnika łatwo się kroi i szybko rozmraża, a konsystencji swoją przypomina lody. Chętnie wracam do tej właśnie formy deseru, ponieważ nie wymaga zbyt wielkiego nakładu pracy,a do przygotowania go potrzeba niewiele składników.
Truskawki miksujemy do uzyskania musu, dodajemy Advocaat. Biszkopty moczymy w musie i układamy w pucharkach jako pierwszą warstwę deseru. Następną warstwą jest krem, potem ponownie nasączone biszkopty i na koniec krem. Tiramisu posypujemy kakao, dekorujemy truskawkami i schładzamy w lodówce...