Mój „Eton mess”

Mój „Eton mess”

Zdjęcie - Mój „Eton mess” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To moja wersja klasycznego deseru „Eton mess”, w sam raz do zrobienia w maju, kiedy słodycz truskawek i ich soczystość pozostawiają jeszcze wiele do życzenia.

Zdjęcie - Mój „Eton mess” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W mojej wariacji piekę więc owoce, aż puszczą rubinowy sok, staną się miękkie i aromatyczne. Śmietankę zaś mieszam z jogurtem, żeby dodać każdej porcji lekkości. Dodatek dobrej wanilii jest to bardzo mile widziany!

Zdjęcie - Mój „Eton mess” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Możecie użyć gotowych małych bez lub przygotować małe porcje np. z TEGO przepisu. Bezy powinny być dobrze wysuszone, mają chrupać.

Zdjęcie - Mój „Eton mess” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mój „Eton mess” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Mój „Eton mess”

Agata, 19 maja 2014

Zdjęcie - Mój „Eton mess” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Truskawki pokrój na ćwiartki, posyp brązowym cukrem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na ok. 20 minut, w trakcie pieczenia możesz je przemieszać. Ostudź owoce.

W misce miksera rozmieszaj jogurt z cukrem i wanilią, dolej śmietankę i ubijaj tak długo, aż uzyskasz kremową masę.

W miseczkach (pucharkach), układaj na zamianę- warstwami, pokruszone bezy, śmietankę i truskawki, aż wypełnisz całe naczynko. Podawaj od razu.

Kategorie przepisów