Placuszki makaronowe z zupek chińskich
- SKŁADNIKI :
- * zupa chińska ( rosół ) - 1 op
- * papryka - 1 szt
- * cebula - 1 szt
- * por - 1 szt
- * jajko - 1 szt
- * mąka - 2 łyżki
- * olej do smażenia
Tak , dobrze czytacie – zrobiłam placuszki / kotleciki ze znanych chyba wszystkich zupek chińskich!
Łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne!
Są świetnym pomysłem w te dni , kiedy nie wiemy co zrobić na obiad.
Dodatek warzyw – papryki , pora i cebulki sprawia , że są nie tylko smaczne , ale i bardziej sycące.
Podane z ulubionymi sosami , np. czosnkowym i ketchupem zachwycą zarówno dzieci jak i dorosłych!
Polecam!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Zupę chińską zalewamy odrobiną wrzątku ( tak by tylko lekko pokryła makaron ) , dodajemy przyprawy , mieszamy.
Cebulę i pora drobno siekamy , podsmażamy na odrobinie oleju.
Paprykę kroimy w kosteczkę.
Przygotowane warzywa dodajemy do napęczniałego makaronu.
Wbijamy jajo , dodajemy mąkę i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej , smażymy niewielkie kotleciki po 2 minutki z każdej strony.
Odsączamy na papierowym ręczniku , podajemy gorące.
Smacznego!