Kultowe babeczki Michałki
Najbardziej lubimy słodycze, które dobrze znamy. W żadnej innej branży nie przetrwało tyle marek znanych z czasów PRL, które do dzisiaj są przebojami. Ale skąd wzięły się nazwy naszych ulubionych michałków, wafelków prince polo, pianek ptasiego mleczka, batoników Danusia i wielu innych? Ach, michałki, o które toczono wojny prawne i nieprawne. Były nawet aresztowane przez policjantów, co nie zdarzyło się innym cukierkom. A wszystko dlatego, że każdy chce produkować te przysmaki nadziewane masą kakaową i mielonymi orzechami, oblane pyszną czekoladą. Stawiane przez rodaków ponad inne pomadki. Każdy sukces ma wielu ojców, więc nazwa michałków również. Zakłady "Śnieżka" w Świebodzicach twierdzą, że powstały u nich i tu wymyślono nazwę. Ale wiadomo też, że michałki pierwsza produkowała siemianowicka "Hanka" i jej słodkie dziecię właśnie tutaj otrzymało imię. Kiedy pojawiła się nowa receptura cukierka, w zakładzie odbyła się burza mózgów, jak je nazwać. Padały różne propozycje. W końcu ktoś zapytał ojca: "Panie inżynierze, panu się przecież właśnie urodził syn. Jak mu pan dał na imię?". "Michał" - odpowiedział. I tak cukierki nazwano michałkami. Dla mnie osobiście cukierki są za słodkie, ale wszyscy mamy przecież w życiu takie chwile kiedy jedynie duża dawka słodkości uwolni nas od zmartwień.
Składniki na 12 szt
Czas przygotowania: 15 min + 15 min pieczenie
150 g mąki pszennej
120 g masła
60 g masła orzechowego
80 g cukru
2 jaja
50 g kakao
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g posiekanych białych Michałków
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
2. W misce miksera ucieramy miękkie masło, masło orzechowe i cukier na puszysta masę
3. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do osobnej miski
4. Do masy maślanej wbijamy po jednym jajku, miksując za każdym razem żeby masa się nie ścięła
5. Dodajemy mąkę z proszkiem i kakao, mieszamy jedynie do połączenia się składników, dodajemy pokruszone Michałki, mieszamy
6. Masę wykładamy do papilotek na muffinki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok 15 minut, do tzw suchego patyczka
Babeczki o intensywnym orzechowym smaku z zatopionymi kawałkami kultowych cukierków!