Ciasteczka jak z Mc-Donalds
To szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego, wystarczy arkusz ciasta i mus jabłkowy, którego przygotowanie nie jest czasochłonne. Chrupkie ciasto i waniliowe jabłka zasmakują każdemu. Najsmaczniejsze na ciepło, sprawdzą się jako szybki deser dla niezapowiedzianych gości. Przepis nieznacznie przeze mnie zmieniony pochodzi z blogu Zjem to.
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- 2 małe jabłka
- 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
- 2 łyżeczki cukru brązowego (opcjonalnie)
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki masła
- Jedno jabłko ścieram na tarce, drugie kroję w kostkę.
- Masło topię, dodaję jabłka, cynamon. Całość duszę 2-3 min, w razie potrzeby dolewam trochę wody.
- Budyń rozpuszczam w 1/4 szklanki chłodnej wody i dodaję do jabłek. (masa powinna być gęsta)
- Całość krótko podgrzewam i odstawiam.
- Ciasto daję na posypany mąką blat. Dzielę wzdłuż na dwie części. Na jednej układam w szeregu jabłkową masę tj. na zdjęciu poniżej. Przestrzenie miedzy jabłkami smaruję rozkłóconym białkiem i przykrywam drugim płatem. Zlepiam i dzielę ciasto na równe części. Piekę w temp. 180 stopni ok.15 min. Smacznego:))
Moje uwagi: Jeżeli jabłka są słodkie, a budyń jest z cukrem nie dodaję cukru. W przeciwnym razie można dosłodzić.
Inne
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
E-mail *
Witryna internetowa