Parówkowe kotleciki z pieczarkami

Parówkowe kotleciki z pieczarkami
  • SKŁADNIKI :
  • * parówki dobrej jakości - 200 g
  • * pieczarki - 100 g
  • * cebula - 1 szt
  • * mąka - 1,5 szkl
  • * mleko - 2 szkl
  • * jajko - 2 szt
  • * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • * sól , pieprz , papryka
  • * olej do smażenia

 

Uwielbiam wymyślać ” coś z niczego”!

Najlepsze pomysły zwykle przychodzą do głowy wtedy , kiedy to lodówka świeci pustkami , a głód doskwiera.

Tak było właśnie tym razem!

Z połączenia kilku składników powstały kotleciki , którymi z przyjemnością zajadała się cała rodzina!

Parówki , pieczarki ,  ciasto naleśnikowe , przyprawy , a do tego ulubione sosy – i mamy gotowy obiad lub też kolację na ciepło!

Polecam!

Zdjęcie - Parówkowe kotleciki z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Cebulę drobno siekamy , podsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju.

Dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki , odrobinę soli i smażymy kilka minut.

Parówki lekko podgotowujemy , kroimy na grubsze plasterki.

W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli.

Dodajemy jajka , mleko i dokładnie mieszamy – powinno powstać gęste ciasto naleśnikowe.

Wrzucamy pokrojone parówki i podsmażone pieczarki z cebulą.

Doprawiamy pieprzem i odrobiną papryki.

Smażymy placuszki z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju.

Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące z ulubionymi sosami!

Smacznego!

Zdjęcie - Parówkowe kotleciki z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów