Parówkowe kotleciki z pieczarkami
- SKŁADNIKI :
- * parówki dobrej jakości - 200 g
- * pieczarki - 100 g
- * cebula - 1 szt
- * mąka - 1,5 szkl
- * mleko - 2 szkl
- * jajko - 2 szt
- * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- * sól , pieprz , papryka
- * olej do smażenia
Uwielbiam wymyślać ” coś z niczego”!
Najlepsze pomysły zwykle przychodzą do głowy wtedy , kiedy to lodówka świeci pustkami , a głód doskwiera.
Tak było właśnie tym razem!
Z połączenia kilku składników powstały kotleciki , którymi z przyjemnością zajadała się cała rodzina!
Parówki , pieczarki , ciasto naleśnikowe , przyprawy , a do tego ulubione sosy – i mamy gotowy obiad lub też kolację na ciepło!
Polecam!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Cebulę drobno siekamy , podsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju.
Dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki , odrobinę soli i smażymy kilka minut.
Parówki lekko podgotowujemy , kroimy na grubsze plasterki.
W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli.
Dodajemy jajka , mleko i dokładnie mieszamy – powinno powstać gęste ciasto naleśnikowe.
Wrzucamy pokrojone parówki i podsmażone pieczarki z cebulą.
Doprawiamy pieprzem i odrobiną papryki.
Smażymy placuszki z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju.
Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące z ulubionymi sosami!
Smacznego!