Krokiety z fetą i szpinakiem

Krokiety z fetą i szpinakiem
  • SKŁADNIKI :
  • NALEŚNIKI :
  • ** Mąka – 1 szkl
  • ** proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • ** mleko – ok. 2 szkl
  • ** jajko – 2 szt
  • ** sól – 1 szczypta
  • ** olej – 70 ml
  • DODATKOWO :
  • * szpinak - 500 g
  • * feta - 150 g
  • * sól - do smaku
  • * pieprz - do smaku
  • * gałka muszkatałowa - do smaku
  • * czosnek - 2 ząbki
  • DODATKOWO :
  • * jajko do panierowania
  • * bułka tarta

Krokiety , naleśniki , racuchy , placuszki to jak wiecie przysmaki , które goszczą u mnie najczęściej.

Dziś mam dla Was jeden z najbardziej prostych , a zarazem jeden ze swoich najbardziej ulubionych przepisów na krokiety.

Z dodatkiem aromatycznego szpinaku i słonej fety.

To połączenie sprawia , że danie nie tylko jest niesamowicie aromatyczne , ale i niezwykle smaczne!

Polecam!

Zdjęcie - Krokiety z fetą i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

NALEŚNIKI :

Składniki na naleśniki dokładnie razem mieszamy , odstawiamy na 10 minut , a następnie smażymy duże , średniej grubości naleśniki.

Odstawiamy w ciepłe miejsce.

FARSZ :

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , dodajemy posiekany czosnek.

Wkładamy oczyszczony szpinak i dusimy kilka minut.

Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną gałki.

Dodajemy do rozdrobnionej fety i dokładnie mieszamy.

CAŁOŚĆ :

Przygotowanym farszem smarujemy naleśniki po całości , zwijamy w krokiety.

Panierujemy w jajku i  bułce tartej , a następnie smażymy na złoto.

Zajadamy!

Smacznego!

Kategorie przepisów