Krokiety z fetą i szpinakiem
- SKŁADNIKI :
- NALEŚNIKI :
- ** Mąka – 1 szkl
- ** proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- ** mleko – ok. 2 szkl
- ** jajko – 2 szt
- ** sól – 1 szczypta
- ** olej – 70 ml
- DODATKOWO :
- * szpinak - 500 g
- * feta - 150 g
- * sól - do smaku
- * pieprz - do smaku
- * gałka muszkatałowa - do smaku
- * czosnek - 2 ząbki
- DODATKOWO :
- * jajko do panierowania
- * bułka tarta
Krokiety , naleśniki , racuchy , placuszki to jak wiecie przysmaki , które goszczą u mnie najczęściej.
Dziś mam dla Was jeden z najbardziej prostych , a zarazem jeden ze swoich najbardziej ulubionych przepisów na krokiety.
Z dodatkiem aromatycznego szpinaku i słonej fety.
To połączenie sprawia , że danie nie tylko jest niesamowicie aromatyczne , ale i niezwykle smaczne!
Polecam!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
NALEŚNIKI :
Składniki na naleśniki dokładnie razem mieszamy , odstawiamy na 10 minut , a następnie smażymy duże , średniej grubości naleśniki.
Odstawiamy w ciepłe miejsce.
FARSZ :
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , dodajemy posiekany czosnek.
Wkładamy oczyszczony szpinak i dusimy kilka minut.
Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną gałki.
Dodajemy do rozdrobnionej fety i dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ :
Przygotowanym farszem smarujemy naleśniki po całości , zwijamy w krokiety.
Panierujemy w jajku i bułce tartej , a następnie smażymy na złoto.
Zajadamy!
Smacznego!