Tortilla de patatas z kozim serem i szpinakiem

Zdjęcie - Tortilla de patatas z kozim serem i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami









































Mój kolega na pół roku przeprowadził się do Niemiec, gdzie zaprzyjaźnił się z kilkoma Hiszpanami. Z jego opowieści wynika, że spędzili przyjemnie wiele wieczorów na gotowaniu. Oczywiście dań typowo hiszpańskich. Tak się składa, że ja również spędziłam z owym kolegą i innymi znajomymi niejeden wieczór na wspólnych ucztach. Dlatego regularnie zdawał mi raporty z tego co ugotowali, wiedząc, że smakowite historie lubię najbardziej.
Jedną z zachwalanych przez niego potraw była tortilla de patatas, czyli omlet z ziemniakami. Wspominając tortille, które miałam okazję spróbować w Barcelonie, stwierdziłam, że nie przepadam za tym daniem. Być może dlatego, że kuchnia hiszpańska ma tyle do zaoferowania, że można się pogubić wybierając ulubione potrawy.
Przekonywał mnie, że zapewne źle trafiłam, bo omlet ten rozpływa się wręcz w ustach. Uwierzyłam mu i postanowiłam zrobić kolejne podejście, korzystając z przepisu, którego autorką jest babcia jego kolegi- Josego. Podobno na święta przyrządza tortillę z 12 jaj i 1 kg ziemniaków.
Postanowiłam zaufać doświadczonej kucharce, posłuchać wskazówek kolegi i usmażyłam pierwszą tortillę. Wyszła bardzo delikatna i półpłynna w środku. Smaczna, ale uznałam, że wolę odrobinę bardziej ścięte jajka, więc drugą smażyłam trochę dłużej, uważając, aby jej nie przesuszyć. Dodałam do niej liście świeżego szpinaku i trochę koziego sera, aby nabrała wiosennego charakteru. Smakowała mi jeszcze bardziej i oficjalnie oznajmiam, że jednak tortilla de patatas może być pyszna!

Tortilla de patatas - hiszpański omlet z ziemniakami, kozim serem i szpinakiem
  • 4 ziemniaki
  • 4 jajka
  • kilka listków świeżego szpinaku
  • 30 g koziego sera
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 70 ml oliwy lub oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku/koperku
  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki jak na chipsy. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej. Wrzucamy ziemniaki i smażymy przez ok. 5-7 minut, aż będą miękkie i zmienią kolor na złocisty. Smażenie podzieliłam na 3 etapy, aby plasterki swobodnie się zmieściły na patelni.
  2. Usmażone ziemniaki odsączamy dokładnie z tłuszczu np. przy pomocy ręcznika papierowego. Wrzucamy je do dużej miski i łopatką lub tłuczkiem do ziemniaków zgniatamy na drobniejsze kawałki.
  3. Do drugiej misy wbijamy jajka, roztrzepujemy je, dodajemy ziemniaki, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła. Masa jajeczna powinna być lekko przesolona, dzięki temu tortilla po usmażeniu będzie miała odpowiedni smak.
  4. Na patelni, na której smażyliśmy ziemniaki zostawiamy ok. 2 łyżki oliwy. Resztę odlewamy.
  5. Rozgrzewamy tłuszcz i wylewamy na patelnię jajka, wyrównujemy wierzch masy łyżką i posypujemy kawałkami pokrojonego sera oraz porwanym na mniejsze listkami szpinaku.
  6. Gdy brzegi omletu się zetną, zsuwamy go na talerz i odwracamy przerzucając go na patelnię na drugą stronę. Następnie dosmażamy jeszcze chwilę i zsuwamy na talerz.
  7. Tortillę podajemy od razu lub kroimy na części i podajemy na zimno.
Tosia

Przepisy z tych kategorii

Paella z chorizo i krewetkami

Paella z chorizo i krewetkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kalmary w cieście winnym

Kalmary w cieście winnym

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Gniazdka - pieczone pączki hiszpańskie
1

Gniazdka - pieczone pączki his…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Croquetas
1

Croquetas

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pierożki empanadas z ziemniakami, czarnymi oliwkami, rozmarynem i chorizo
2

Pierożki empanadas z ziemniaka…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Łosoś smażony ze szparagami i suszonymi pomidorami
1

Łosoś smażony ze szparagami i…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Przepisy z tych kategorii

Grillowane kanapki z serem (Grilled Cheese Sandwich)

Grillowane kanapki z serem (Gr…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Superprzekładaniec z jabłkami

Superprzekładaniec z jabłkami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Halloween. Pomysły na słone przekąski
3

Halloween. Pomysły na słone pr…

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Pasta jajeczna ze szczypiorkie…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pasta z makrelą, jajkami, ziołami i fetą
4

Pasta z makrelą, jajkami, zioł…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Naleśniki z jajkiem i pieczarkami. Zrób to sam!
2

Naleśniki z jajkiem i pieczark…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami