Wyszło pysznie! Chlebek jest mięciutki, smakuje pomidorami, ale tylko troszkę. Ma cudny kolor i jestem pewna, że nawet największy niejadek nie przeszedłby obok niego obojętnie w porze śniadania.
Piekłam już kilka razy czekokubki, ale za każdym razem wychodziły inaczej i efekt mnie nie zadowalał. Poszukałam więc innego przepisu na ciastko z płynnym wnętrzem. Wypróbowałam przepis z Poszukiwań Smaku i wyszło idealne :) Pyszne z lodami waniliowymi.
Własna nutella domowa jest nie tylko zdrowsza od naszpikowanego chemią produktu ze sklepu ale ma również lepszy smak. Przygotowanie tego kremu jest przy tym bardzo proste i nie zajmuje więcej niż kilka minut. Można dowolnie regulować ilość orzechów laskowych i migdałów według upodobania, można zrezygnować całkowicie z migdałów jeśli ktoś woli czystą klasykę.
Uwielbiam lasagne. Robiłam już wersję klasyczną z sosem bolońskim oraz bardzo nietypową z dynią i grillowaną cukinią. Dziś przyszedł czas na wypróbowanie tej włoskiej zapiekanki ze szpinakiem.
Dziś polecam coś pomiędzy hiszpańską tortillą, frittatą a omletem. Bez względu jak nazwiemy to danie z czystym sumieniem mogę Was zapewnić, że smakuje znakomicie, a wszystko za sprawą dodanej do masy jajecznej musztardy.
A dziś jako tarta, trochę rustykalna w stylu. Ale w tej niedoskonałości, moim zdaniem, tkwi jej urok. Truskawki doprawiłam skórką cytrynową. I nic więcej nie było im potrzebne.
Połączenie suszonych pomidorów, parmezanu, orzeszków pinii, oliwy, czosnku i niekiedy bazylii zakrawa o prawdziwy geniusz. Autorowi tej mieszanki podziękowałabym jak tylko mocno potrafię, bo nie wyobrażam sobie bez niej życia.
Farszynki to potrawa pochodząca z rejonu Warmii i Mazur. Jak nietrudno się domyślić, ich nazwa pochodzi od farszu, które otulone jest ziemniaczanym ciastem formowanym na kształt kotletów. Najczęściej w środku znajduje się mięso i taką wersję uznaje się za tradycyjną. Ja jednak pokusiłam się o farszynkową wariację z wędzoną rybą i serem