Mus truskawkowy z kremem czekoladowym
Kupilam kilka dni temu kartonik truskawek i rozczarowalam sie-nie byly slodkie.
Czekalam az moze bardziej dojrzeja i beda slodkie-niestety nie i oto mamy mus.
Dojrzale truskawki ,plus smietana kremowka i czekolada biala -daly wspanialy efekt,wiec nie ma co zalowac-zawsze jest cos za cos.
Polecam zrobic taki mus , zawsze tez mozemy wykorzystac inne owoce-powodzenie murowane.
Zapraszam!
Mus truskawkowy z kremem czekoladowym
Skladniki na 2 duze porcje
.200 ml smietany kremowki
.100 gr bialej czekolady
.120 gr cukru pudru
.200 gr truskawek
.2 lyzki soku cytrynowego
.2 lyzki slodkiej smietany
Wykonanie
Truskawki miksujemy blenderem z dodatkiem polowy cukru pudru i soku cytrynowego.
Czekolade rozpuszczamy w kapieli wodnej z dodatkiem 2 lyzek smietany .
Smietane ubijamy na sztywno nastepnie powoli dodajemy dodajemy pozostaly cukier puder.
Do jeszcze cieplej smietany dodajemy po lyzce ubita smietane i delikatnie za pomoca lyzki mieszamy te dwa skladniki.
Odkladamy do miseczki 1/3 kremu na dekoracje.
Do pozostalej masy dodajemy powoli dodajemy zmiksowane truskawki.
Do szklaneczek przekladamy gotowy mus,potem dekorujemy kremem czekoladowym.
Wstawiamy mus do lodowki,po 1/2 godz.
Podajemy z listkiem miety i polewamy niewielka iloscia sosu truskawkowego.
Smacznego!